«Μπορεί ο οίκος Fitch να προβλέπει τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησής της», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στην απόφαση του οίκου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ-.

«Ο διεθνής οίκος αναμένει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν προχωρά σε αναβάθμισή της. Η αξιολόγησή της ανέρχεται στο «ΒΒ-», τρεις βαθμούς δηλαδή κάτω από το μίνιμουμ στάτους που πρέπει να έχει μια χώρα για να είναι ελκυστική σε επενδυτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης περιορίζει το περιθώριο των κυβερνητικών ελιγμών, αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση και επηρεάζει την κοινωνική σταθερότητα. Ωστόσο η ικανότητα διακυβέρνησης εμφανίζεται σημαντικά ισχυρότερη σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες».

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2010 έχει δανειστεί από τους εταίρους της 280 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος της - που αγγίζει το 180% - είναι το υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Σημειώνει τέλος ότι αυτού του είδους οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας είναι κρίσιμες γιατί καθορίζουν και το ύψος του επιτοκίου για επόμενους δανεισμούς. «Όσο καλύτερη είναι η αξιολόγηση τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο», αναφέρει η εφημερίδα.