Στο Δημόσιο πέρασε το ΤΑΙΠΕΔ το 34% του ΔΕΣΦΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Δημόσιο πέρασε το ΤΑΙΠΕΔ το 34% του ΔΕΣΦΑ
Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η μεταβίβαση, άνευ ανταλλάγματος, μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εγκρίθηκε χθες με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η μεταβίβαση, άνευ ανταλλάγματος, μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για σήμερα προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των ευρωπαϊκών διαχειριστών Snam-Enagas-Fluxys. Οι μετοχές του ΔΕΣΦΑ θα περάσουν στη Senfluga Energy Holdings.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) έναντι 535 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A υπεγράφη το καλοκαίρι μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ θεωρείται από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ως ένα από τα επιτυχημένα εγχειρήματα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας καθώς ο διαγωνισμός έγινε μετά από τέσσερα χρόνια – ο προηγούμενος δεν ολοκληρώθηκε – και έφερε υψηλότερο τίμημα.

Οι νέοι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την πλευρά της ενέκρινε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2017-2026 που υποβλήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider