Συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος τρομοκράτης στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος τρομοκράτης στις Βρυξέλλες

Κατηγορίες εις βάρος ενός ακόμη υπόπτου, για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, απήγγειλαν οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga. Όπως αναφέρει, το όνομα του συλληφθέντα είναι Abderamane A. και προσήχθη το Σάββατο μετά από επιχείρηση στο προάστιο Σαρμπέκ. Οι αναφορές συσχετίζουν τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν με την επιχείρηση στη Γαλλία όπου είχε σαν αποτέλεσμα να ματαιωθεί πιθανή επίθεση.

Πρόκειται για τον δεύτερο ύποπτο που συλλαμβάνουν οι βελγικές αρχές για την σχεδιαζόμενη επίθεση στο Παρίσι. Ο πρώτος ύποπτος που προσήχθη το Σάββατο, στο πλαίσιο αυτής της γαλλό-βελγικής υπόθεσης που δεν σχετίζεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ονομάζεται Rabah N. .

Οι γαλλικές αρχές σημειώνουν πως απέτρεψαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο με τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη του 34χρονου Γάλλου Reda Kriket. Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά σε διαμέρισμα στα προάστια του Παρισιού. Ο Kriket είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο πέρυσι σε δίκη που αφορούσε στρατολόγηση τζιχαντιστών για τη Συρία.

Εν των μεταξύ, να ακυρωθεί η πορεία που είχε προγραμματιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες «ενάντια στον φόβο» που προσπαθούν να σπείρουν οι τρομοκράτες, ζήτησαν οι αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της αστυνομίας που «χτενίζει» τη βελγική πρωτεύουσα προς αναζήτηση των τζιχαντιστών που συνδέονται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στους 28 τα θύματα από τις επιθέσεις, σύμφωνα με νέο απολογισμό

Οι επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες στοίχησαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι βελγικές αρχές, οι οποίες εξήγησαν πως ο προηγούμενος απολογισμός των 31 νεκρών συμπεριελάμβανε και τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

«Υπάρχουν 28 θύματα και τρεις καμικάζι, ο θάνατος των οποίων έχει πιστοποιηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσης, Benoit Ramacker.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες, πως οι νεκροί ανέρχονταν στους 31. Ο αριθμός αυτός συμπεριελάμβανε και τους τρεις καμικάζι (δύο στο αεροδρόμιο και ένας στο μετρό), τα πτώματα των οποίων δεν είχαν αναγνωριστεί τότε.

Μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί 24 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δέκα στο σταθμό του Μετρό Μαλμπεκ που βρίσκεται κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 24 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, οι 13 είναι Βέλγοι και οι έντεκα υπήκοοι οχτώ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κρίσης, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 340 (από 19 διαφορετικές υπηκοότητες εκτός των βέλγων υπηκόων) εκ των οποίων 101 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. «Δυστυχώς ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσης.

Σύλληψη υπόπτου για πλαστά έγγραφα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων την Κυριακή, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ιταλία προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος πιστεύεται ότι προμήθευε με πλαστά έγγραφα τους τζιχαντιστές που συνδέονται με τις επιθέσεις.

Πρόκειται για 40χρονο Eddine Ouali, τον οποίο εντόπισαν οι αρχές στη νότια Ιταλία και σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky TG 24 είχε ήδη εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης στο Βέλγιο. Το όνομά του αναγραφόταν σε έγγραφα που βρήκαν οι αρχές κατά την έφοδό τους σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο Οκτώβριο. Σε αυτά περιλαμβάνονταν και φωτογραφίες κάποιων από τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που διέρρευσαν οι ιταλικές αρχές, ο Ouali δεν συνεργάζεται μαζί τους, αρνούμενος να απαντήσει στις ερωτήσεις των εισαγγελέων. Οι ιταλοί δικαστικοί επικύρωσαν το ένταλμα σύλληψής του μέχρι να εξετασθεί το αίτημα έκδοσης που έχει σταλεί από τις βελγικές αρχές. Κατά του Ουαλί είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στις 6 του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι έρευνες για τους τρομοκράτες έχουν διευρυνθεί σε μια μεγάλη ακτίνα χωρών και τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι συνδέονται στενά.

Το Σάββατο ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο τρίτος ύποπτος –με το καπέλο και τα λευκά ρούχα– που έχει καταγραφεί στις κάμερες του αεροδρομίου. Στο κατηγορητήριο που απήγγειλαν εις βάρος του οι εισαγγελικές αρχές αναφέρεται ως «Faycal C.», αλλά σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Faycal Cheffou, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο Βέλγιο και είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider