Ιράν: Επτά όροι για να μείνουμε στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Επτά όροι για να μείνουμε στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Τους επτά όρους της Τεχεράνης για να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον πυρηνικό της πρόγραμμα έθεσε την Τετάρτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όλοι οι όροι που έθεσε ο Χαμενεΐ απευθύνονται στην Ευρώπη.

Έτσι καλεί την Ευρώπη να προωθήσει ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη κατά των ΗΠΑ και της παραβίασης, όπως αναφέρει, του ψηφίσματος 2231 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Επίσης, ο Χαμενεΐ έθεσε επίσης ως προαπαιτούμενο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να προστατέψουν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου από τις αμερικανικές πιέσεις και να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο.

Ανάμεσα στους όρους περιλαμβάνονται ακόμα βήματα που πρέπει να κάνουν ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλίσουν το εμπόριο με την Τεχεράνη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Επίσης πρέπει να υποσχεθούν ότι δεν θα επιδιώξουν νέες διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και για τις περιφερειακές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαφυλάξουν το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με αυτές τις τρεις χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) αλλά ούτε τις εμπιστευόμαστε», ανέφερει ο Χαμενεϊ.

Τέλος, αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην προώθηση οποιονδήποτε τυχόν νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν και ειδικά όταν αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ο Χαμενεΐ καταλήγει ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η χώρα του θα επανεκκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider