Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών στην Συρία φθάνουν στο τέλος τους, ενώ χάρη στις προσπάθειες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης.  Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκράτες στην Συρία έχουν υποστεί πραγματικά ένα καθοριστικό πλήγμα και «εμφανίσθηκε μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο».
 
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Σότσι στις οποίες παρευρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών, επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας μετά τις τεράστιες καταστοφές που έχει υποστεί η χώρα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Πούτιν: η πολιτική διευθέτηση στην Συρία απαιτεί συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές
 
Ο Πούτιν εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. Τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία έχει εισέλθει σε «νέα φάση» όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλου τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος, πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».
 
Ροχανί: ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία

 
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τονίζοντας έχει καταστραφεί η βασική δομή του «ισλαμικού Κράτους» επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες και των τριών χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες εστίες των τρομοκρατών ώστε να ετοιμασθεί το έδαφος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία
Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο Ροχανί είπε ότι πρέπει να τερματισθεί, να υπάρχει στην χώρα μετά πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.
 
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Σότσι ότι σήμερα ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στην Συρία, επισημαίνοντας ότι για να επιτύχει τους στόχους του το Κογκρέσο εθνικού διαλόγου στην Συρία θα απαιτηθεί ο συντονισμός των θέσεων της Μόσχας, Άγκυρας και Τεχεράνης σε όλα τα επίπεδα.
 
Ερντογάν: Πολιτική λύση, αποδεκτή από τον συριακό λαό

 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που έχει ως θέμα την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία είπε ότι είναι σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, όπως και για να τεθεί τέλος σε μια τραγωδία που συνεχίζεται επί χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τουρκίας όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας μια θετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε χάρη στην τριμερής συνεργασία Ρωσίας Ιράν και Τουρκίας για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.


Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πούτιν με τον Άσαντ  στη θερινή κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι. 

Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Μπασάρ Αλ Άσαντ για τις επιτυχίες του συριακού στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι η κοινή στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας Συρίας είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της.
«Αναφερθήκατε στη διαδικασία της Αστάνα, στην οποία κι εγώ δίνω μεγάλη αξία. Χάρη στη διαδικασία στην Αστάνα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ζώνες αποκλιμάκωσης και αυτό με τη σειρά του μας έχει επιτρέψει να αρχίσουμε τον πρώτο ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Έτοιμος για συνομιλίες δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με κάθε χώρα που είναι έτοιμη να τερματίσει την αιματοχυσία στη Συρία και είναι έτοιμη να συνεχίσει την πολιτική διαδικασία, εφόσον σέβεται την κυριαρχία της Συρίας και την απόφαση του συριακού λαού».