Ηχηρό σήμα κινδύνου για το ξέσπασμα φούσκας στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ εκπέμπει η UBS, αποτιμώντας την πραγματική κατάσταση του real estate στις δύο αγορές. «Το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στη ζώνη της υψηλής επικινδυνότητας για το ξέσπασμα φούσκας στην αγορά ακινήτων, καθώς στις δύο πόλεις, το real estate έχει αρχίσει να μοιάζει υπερτιμημένο», προειδοποιούν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, μέσω νέας έκθεσής τους για την παγκόσμια αγορά ακινήτων.

Πρώτο στη λίστα επικινδυνότητας έρχεται το Χονγκ Κονγκ, για να ακολουθήσει στη δεύτερη θέση η βρετανική πρωτεύουσα. Για τη μελέτη της UBS, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ακινήτων στα 15 μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας, οι τιμές ακινήτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά ρεκόρ, ακόμη κι αν τα κέρδη των εταιρειών του βρετανικού κλάδου του real estate έχουν υποχωρήσει κατά 7% από το 2007 μέχρι και σήμερα. Οι τιμές ακινήτων στο Λονδίνο έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 40% από τις αρχές του 2013.

Ποιες πόλεις ακολουθούν

Στη λίστα συναγερμού συμπεριλαμβάνονται επίσης πόλεις όπως το Σύδνεϋ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ, το Σαν Φρανσίσκο.

Στον αντίποδα, οι τιμές ακινήτων εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις στη Γενεύη, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη.

«Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθετούν οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ευθύνεται για την αδυναμία ομαλοποίησης των αγορών ακινήτων», σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS.