CNBC: Πλησιάζει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Πλησιάζει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πλησιάζει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και εάν ναι, ποια θα είναι η αιτία που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;

Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει, μέσω νέου δημοσιεύματός του, το πρακτορείο CNBC, αποτιμώντας τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, είναι σύνηθες το φαινόμενο στην παγκόσμια – και δη την ευρωπαϊκή – οικονομία – να συμβαίνουν γεγονότα που κανείς δεν περιμένει να βιώσει.

Παρά τα τραπεζικά σκάνδαλα, τα σκάνδαλα χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος, την κρίση χρέους της Ελλάδας που επεκτάθηκε σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας – και η οποία αναζωπυρώνεται κάθε έξι μήνες – η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προκληθεί από μια εντελώς διαφορετική αιτία. Ποια είναι αυτή; Το Ισλαμικό Κράτος.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τη συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων – μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών – για τη μετανάστευση, τα ανοιχτά σύνορα, την υποδοχή προσφύγων.

Αυτή, ωστόσο, η διάσταση απόψεων κατέστη ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Πλέον τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν γιγαντωθεί, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια μιας πολιτικής κρίσης, ιδίως από τη στιγμή που ο φόβος τείνει να κυριεύσει τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τα νέα δεδομένα που γεννά η επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι αποτελούν έναν πραγματικό πολιτικό εφιάλτη για όλους εκείνους τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες που εργάζονται δεκαετίες ολόκληρες για τη θωράκιση μιας «μονολιθικής» πολιτικής και οικονομικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοώντας τη βούληση και τη θέληση του ανθρώπινου παράγοντα.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ενιαία νομοθεσία για το προσφυγικό και κοινή στάση απέναντι στη φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να επιβιώσει…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider