Κίνα: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με την Δύση - Κυρώσεις ενάντια στην Βρετανία από την υπερδύναμη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με την Δύση - Κυρώσεις ενάντια στην Βρετανία από την υπερδύναμη
Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια πολιτών και φορέων της Βρετανίας, ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ και άλλων να επιβάλλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους της Κίνας κατηγορώντας τους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Xinjiang.

Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια πολιτών και φορέων της Βρετανίας, ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ και άλλων να επιβάλλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους της Κίνας κατηγορώντας τους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Xinjiang.

Με ανακοίνωση του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η κίνηση της Δύσης ήταν βασισμένη «σε τίποτα παραπάνω από ψέματα και παραπληροφόρηση, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και βασικούς κανόνες διαχείρισης διεθνών σχέσεων, ενώ επεμβαίνει χονδροειδώς στα εσωτερικά πράγματα της Κίνας και υπονομεύει σοβαρά τη σχέση Βρετανίας-Κίνας».

Ο Βρετανός πρέσβης στην Κίνα έχει κληθεί για να του επιδοθεί διαμαρτυρία σε διπλωματικό επίπεδο, αναφέρει η ανακοίνωση. Άτομα και ομάδες που θα υποστούν τις κυρώσεις, θα τους απαγορευθεί να επισκέπτονται την κινεζική επικράτεια, όπως και το να έχουν οικονομικές συναλλαγές με Κινέζους πολίτες και οργανισμούς.

9 Βρετανοί πολίτες και 4 ιδρύματα τέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του κοινοβουλίου Iain Duncan Smith και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συντηρητικού κόμματος. Ο Duncan Smith είναι πρώην ηγέτης των Συντηρητικών.

Οι κυρώσεις της Κίνας είναι η τελευταία πράξη σε μια επιδεινούμενη σειρά γεγονότων με επίκεντρο την Xinjiang, με το Πεκίνο να κατηγορείται πως κρατά φυλακισμένους πάνω από 1.000.000 Ουιγούρους και άλλα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, επιβάλλοντας καταναγκαστική εργασία και μέτρα ελέγχου γεννήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider