Insider
Ροή
Οικονομία
Ελλάδα Διεθνή Real Estate Οικονογράφημα
Πολιτική
Ελλάδα Διεθνή
Επιχειρήσεις
Ελλάδα Διεθνή Τράπεζες
Αγορές
Χρηματιστήριο Ξένα Χρηματιστήρια Αναλύσεις Commodities Forex Κρυπτονομίσματα
Tax & Labour
Φορολογικά Ασφαλιστικά Εργασιακά
Επικαιρότητα
Ελλάδα Διεθνή
Special
Αυτοκίνητο Τεχνολογία Τουρισμός Υγεία Το Γράφημα Της Εβδομάδας Κουίζ Της Εβδομάδας Sustainability Αφιερώματα Made in Greece
Συνεντεύξεις Πρωτοσέλιδα
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
19 Απριλίου 2026
Ειδήσεις | Διεθνή
22-01-2021 | 16:36

«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Newsroom
Facebook X Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Εξαντλούνται οι κλίνες των νοσοκομείων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Πορτογαλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά την έξαρση ρεκόρ των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Η χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες το πρώτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, έχει τώρα τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων.

«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια -στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στη χώρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει την απάντησή της στην πανδημία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.

«Τώρα υπάρχει περισσότερος φόβος απ' ό,τι πριν (...) πολύ περισσότερος», σημείωσε η 78χρονη συνταξιούχος Μαρία Μανταλένα, μια από τους λίγους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Η 53χρονη Ροζανγκέλα Σίλβα, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει κάθε μέρα να πηγαίνει στην εργασία της καθώς φροντίζει μια 93χρονη γυναίκα, είπε ότι ανησυχεί διότι κάποιοι άνθρωποι δεν φορούν την υποχρεωτική προστατευτική μάσκα. «Φοβάμαι πολύ περισσότερο», σημείωσε.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες -περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με Covid-19 ή όχι, μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό της κριτικής αυτής που άσκησε ο Γκάσπαρ ούτε για το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς φοβούνται ότι τα δημόσια έχουν πολύ φόρτο εργασίας για να μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.

«Χρειάστηκα να πάω στο νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά πήγα στο CUF (ιδιωτικό νοσοκομείο) επειδή δεν θέλω να πηγαίνω στα δημόσια νοσοκομεία. Προτιμώ να μη φάω για ένα μήνα παρά να πάω εκεί», δήλωσε η Μανταλένα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας ωθεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην Covid-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Προσλήψεις 448 διοικητικών υπαλλήλων στην ΕΕ με αρχικό μισθό 6.863 ευρώ

Ενεργειακή Κρίση: Πώς θα συμπληρωθεί το παζλ των νέων μέτρων στήριξης

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

Όλες οι ειδήσεις

19:06

Συζητήσεις Google - Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

18:52

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

18:38

Κικίλιας: Ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη

18:24

Επίσκεψη Κοντογεώργη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Περιοδεία και συναντήσεις εργασίας

18:10

Η κρίση στο Ιράν φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ

17:56

Φιντάν: Απειλή για Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

17:42

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ

17:28

Μαρκόπουλος: Ανυπόστατες οι φήμες περί μη ύπαρξης πανεπιστημιακού πτυχίου

17:14

DW: Σενάρια παραίτησης Στάρμερ λόγω Μάντελσον

17:00

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

16:45

Μυτιλήνη: 6η ημέρα κινητοποιήσεων από κτηνοτρόφους - Τι ζητούν οι τυροκόμοι

16:30

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις - «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιο ταχύτερα»

16:16

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καραγεωργίου, ιδρυτής της 3αλφα

16:02

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτές οι δηλώσεις Τραμπ για Πάπα Λέοντα

15:48

Ρίσκα για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία εγείρει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

15:34

Στο Πακιστάν διαπραγματευτές των ΗΠΑ - Νέες απειλές Τραμπ για καταστροφή του Ιράν

15:20

Ανδρουλάκης: Όταν οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες, οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές

15:06

Σε εργοτάξια του ΒΟΑΚ τη Δευτέρα ο Δήμας - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

14:52

ΔΟΕ: Νέος αγωγός Ιράκ - Τουρκίας για παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ

14:38

Ποια είναι η ιδανική ώρα για άσκηση

14:24

FT: Tηλεργασία και επιδοτήσεις στα ΜΜΜ προκρίνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

14:10

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στην πανεπιστημιούπολη της Αϊόβα - 3 τραυματίες

13:56

Στο φως χιλιάδες αρχεία του ΥΠΕΞ: Χούντα, Κύπρος και ιστορία της Ελλάδας

13:42

Υπό παράλυση τα Στενά του Ορμούζ: Επιμένουν οι διαφορές ΗΠΑ με Ιράν - Τα 2 «αγκάθια»

13:28

Το καταφύγιο που έγινε σπίτι 650.000 στερλινών

13:14

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Άμυνα, ελληνογαλλικές σχέσεις και ασφάλεια επί τάπητος

13:00

Ακίνητα: Ο κύκλος ανόδου/πτώσης/ανάκαμψης τα τελευταία 25 έτη - Επανήλθαν ψηλότερα οι τιμές

12:45

Βάθεια: Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Μάνης

12:31

ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: Με «λαγό» τον Γεωργιάδη υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

12:17

Άνδρος και Σκόπελος στους 13 καλοκαιρινούς προορισμούς του «Just one for the road»

tags:
Κορονοϊός
Φόρτωση BOLM...
Insider
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Επιχειρήσεις
  • Αγορές
  • Tax & Labour
  • Επικαιρότητα
  • Sustainability

Design by SDGTM

Copyright© 2013 - 2026 insider.gr

  • Επικοινωνία
  • Η ομάδα μας
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου

Development by Liquid Media

Insider
gazzetta
gazzetta reader insider insider