Insider
Ροή
Οικονομία
Ελλάδα Διεθνή Real Estate Οικονογράφημα
Πολιτική
Ελλάδα Διεθνή
Επιχειρήσεις
Ελλάδα Διεθνή Τράπεζες
Αγορές
Χρηματιστήριο Ξένα Χρηματιστήρια Αναλύσεις Commodities Forex Κρυπτονομίσματα
Tax & Labour
Φορολογικά Ασφαλιστικά Εργασιακά
Επικαιρότητα
Ελλάδα Διεθνή
Special
Αυτοκίνητο Τεχνολογία Τουρισμός Υγεία Το Γράφημα Της Εβδομάδας Κουίζ Της Εβδομάδας Sustainability Αφιερώματα Made in Greece
Συνεντεύξεις Πρωτοσέλιδα
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
10 Ιουνίου 2026
Ειδήσεις | Διεθνή
22-01-2021 | 16:36

«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Newsroom
Facebook X Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εξαντλούνται οι κλίνες των νοσοκομείων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Πορτογαλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά την έξαρση ρεκόρ των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Η χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες το πρώτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, έχει τώρα τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων.

«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια -στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στη χώρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει την απάντησή της στην πανδημία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.

«Τώρα υπάρχει περισσότερος φόβος απ' ό,τι πριν (...) πολύ περισσότερος», σημείωσε η 78χρονη συνταξιούχος Μαρία Μανταλένα, μια από τους λίγους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Η 53χρονη Ροζανγκέλα Σίλβα, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει κάθε μέρα να πηγαίνει στην εργασία της καθώς φροντίζει μια 93χρονη γυναίκα, είπε ότι ανησυχεί διότι κάποιοι άνθρωποι δεν φορούν την υποχρεωτική προστατευτική μάσκα. «Φοβάμαι πολύ περισσότερο», σημείωσε.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες -περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με Covid-19 ή όχι, μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό της κριτικής αυτής που άσκησε ο Γκάσπαρ ούτε για το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς φοβούνται ότι τα δημόσια έχουν πολύ φόρτο εργασίας για να μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.

«Χρειάστηκα να πάω στο νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά πήγα στο CUF (ιδιωτικό νοσοκομείο) επειδή δεν θέλω να πηγαίνω στα δημόσια νοσοκομεία. Προτιμώ να μη φάω για ένα μήνα παρά να πάω εκεί», δήλωσε η Μανταλένα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας ωθεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην Covid-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Το ChatGPT δείχνει εκλογές το 2027 - Σενάρια για νέο ανασχηματισμό - Ο ένας ψάχνει τον άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Ποιοι εξοφλούν και ποιοι θα ζητούν αναδρομικά

Όλες οι ειδήσεις

12:22

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσική πολεμική βιομηχανία και διυλιστήριο

12:22

Τσάπαλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα υβριδικά

12:08

Euroxx: Ανεβάζει στα 7,5 ευρώ την τιμή-στόχο για Alter Ego Media

12:06

Χατζηδάκης: Τρεις παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό στην Αττική

12:04

Motor Oil: Στις αγορές με 5ετές ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

12:01

Μικρή επιβράδυνση για τον πληθωρισμό τον Μάιο - Στο 5,2%

11:53

Πιλότος της Air Canada πετούσε χρόνια με πλαστό δίπλωμα

11:51

ΑΑΔΕ: Καινοτομίες και νέες βελτιώσεις στην εφαρμογή myDATAapp

11:46

Έρευνα της ΕΕ για το deal Paramount - Warner Bros λόγω κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή

11:32

«42.7»: Υπάρχει στη Συνθήκη της ΕΕ, καιρός είναι να αποφασίσουμε και τι σημαίνει

11:32

Τα ογκολογικά συμβούλια αλλάζουν τη θεραπεία έως και στο 50% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

11:25

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ από τον όμιλο Aktor

11:19

Η ΕΚΤ βάζει φρένο στο επιθετικό λανσάρισμα προϊόντων της Revolut

11:12

Θεοδωρικάκος: «Συζητήσεις με βιομηχανία τροφίμων και σούπερ μάρκετ για εθνικής συμφωνίας μειώσεων τιμών»

11:00

Στη 114η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη Γενεύη ο Κώστας Καραγκούνης

10:53

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω Μέσης Ανατολής - «Βαρίδι» οι αποκοπές μερισμάτων ΕΤΕ και Eurobank

10:47

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο

10:42

Μπρατάκος: «Άμεσα μέτρα για τις ΜμΕ - Πλαφόν στις προσαυξήσεις και αυτόματος συμψηφισμός οφειλών»

10:38

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:34

Eurobank: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 288 εκατ. ευρώ

10:24

ΛΔ Κονγκό: Σχεδόν 600 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα

10:06

Τεχνολογικό sell off στην Ασία - «Βουτιά» 10% της Softbank

10:03

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Τα μέλη

10:00

Ουκρανικά drones έπληξαν ιστορικό μουσείο στην κατεχόμενη Κριμαία

09:55

H CrediaBank στηρίζει το έργο του ΕΚΑΒ

09:43

Β. Ιρλανδία: Ολονύχτιες ταραχές στο Μπέλφαστ μετά από διαδηλώσεις κατά μεταναστών

09:40

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό

09:33

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

09:28

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 46 νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

09:20

Κοινή εταιρεία για τα δίκτυα οπτικών ινών σχεδιάζουν ΔΕΗ και Vodafone

tags:
Κορονοϊός
Φόρτωση BOLM...
Insider
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Επιχειρήσεις
  • Αγορές
  • Tax & Labour
  • Επικαιρότητα
  • Sustainability

Design by SDGTM

Copyright© 2013 - 2026 insider.gr

  • Επικοινωνία
  • Η ομάδα μας
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου

Development by Liquid Media

Insider

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider