«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Εξαντλούνται οι κλίνες των νοσοκομείων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Πορτογαλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά την έξαρση ρεκόρ των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Η χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες το πρώτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, έχει τώρα τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων.

«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια -στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στη χώρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει την απάντησή της στην πανδημία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.

«Τώρα υπάρχει περισσότερος φόβος απ' ό,τι πριν (...) πολύ περισσότερος», σημείωσε η 78χρονη συνταξιούχος Μαρία Μανταλένα, μια από τους λίγους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Η 53χρονη Ροζανγκέλα Σίλβα, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει κάθε μέρα να πηγαίνει στην εργασία της καθώς φροντίζει μια 93χρονη γυναίκα, είπε ότι ανησυχεί διότι κάποιοι άνθρωποι δεν φορούν την υποχρεωτική προστατευτική μάσκα. «Φοβάμαι πολύ περισσότερο», σημείωσε.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες -περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με Covid-19 ή όχι, μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό της κριτικής αυτής που άσκησε ο Γκάσπαρ ούτε για το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς φοβούνται ότι τα δημόσια έχουν πολύ φόρτο εργασίας για να μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.

«Χρειάστηκα να πάω στο νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά πήγα στο CUF (ιδιωτικό νοσοκομείο) επειδή δεν θέλω να πηγαίνω στα δημόσια νοσοκομεία. Προτιμώ να μη φάω για ένα μήνα παρά να πάω εκεί», δήλωσε η Μανταλένα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας ωθεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην Covid-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο.

 

BEST OF INTERNET

ΑΡΧΙΚΗ