Insider
Ροή
Οικονομία
Ελλάδα Διεθνή Real Estate Οικονογράφημα
Πολιτική
Ελλάδα Διεθνή
Επιχειρήσεις
Ελλάδα Διεθνή Τράπεζες
Αγορές
Χρηματιστήριο Ξένα Χρηματιστήρια Αναλύσεις Commodities Forex Κρυπτονομίσματα
Tax & Labour
Φορολογικά Ασφαλιστικά Εργασιακά
Επικαιρότητα
Ελλάδα Διεθνή
Special
Αυτοκίνητο Τεχνολογία Τουρισμός Υγεία Το Γράφημα Της Εβδομάδας Κουίζ Της Εβδομάδας Sustainability Αφιερώματα Made in Greece
Συνεντεύξεις Πρωτοσέλιδα
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
Facebook Twitter Instagram LinkedIn
01 Δεκεμβρίου 2025
Ειδήσεις | Διεθνή
22-01-2021 | 16:36

«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Newsroom
Facebook X Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καζάνι που βράζει» η Πορτογαλία - Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Εξαντλούνται οι κλίνες των νοσοκομείων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Πορτογαλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, μετά την έξαρση ρεκόρ των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Η χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες το πρώτο κύμα της επιδημίας της Covid-19, έχει τώρα τον υψηλότερο επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων.

«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια -στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στη χώρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει την απάντησή της στην πανδημία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.

«Τώρα υπάρχει περισσότερος φόβος απ' ό,τι πριν (...) πολύ περισσότερος», σημείωσε η 78χρονη συνταξιούχος Μαρία Μανταλένα, μια από τους λίγους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Η 53χρονη Ροζανγκέλα Σίλβα, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει κάθε μέρα να πηγαίνει στην εργασία της καθώς φροντίζει μια 93χρονη γυναίκα, είπε ότι ανησυχεί διότι κάποιοι άνθρωποι δεν φορούν την υποχρεωτική προστατευτική μάσκα. «Φοβάμαι πολύ περισσότερο», σημείωσε.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες -περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με Covid-19 ή όχι, μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό της κριτικής αυτής που άσκησε ο Γκάσπαρ ούτε για το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς φοβούνται ότι τα δημόσια έχουν πολύ φόρτο εργασίας για να μπορούν να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.

«Χρειάστηκα να πάω στο νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά πήγα στο CUF (ιδιωτικό νοσοκομείο) επειδή δεν θέλω να πηγαίνω στα δημόσια νοσοκομεία. Προτιμώ να μη φάω για ένα μήνα παρά να πάω εκεί», δήλωσε η Μανταλένα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας ωθεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην Covid-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επιστροφή ενοικίου: Γιατί «ψαλιδίστηκε» η ενίσχυση - Ποιοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση

Υποχρεωτικές οι πληρωμές με IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις - Τα πρόστιμα

5 κόκκινες «σημαίες» και 6 tip για τις αγορές κατά την Cyber Monday

Όλες οι ειδήσεις

18:35

Η Λευκορωσία κατηγορεί τη Λιθουανία για «προβοκάτσια» μετά την κατάρριψη drone

18:28

Συρρικνώθηκε για 9ο συνεχόμενο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

18:20

Μακρόν: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει για τα εδάφη της

18:13

Γεωργία: Έρευνα μετά από καταγγελίες για χρήση «χημικών όπλων» εναντίον διαδηλωτών

18:07

Η καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δυστυχώς γι' αυτούς που δείχνουν, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία»

17:59

ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί και 610 τραυματίες σε 530 τροχαία τον Νοέμβριο στην Αττική

17:52

Τζιτζικώστας: Η ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αεροπορία θα παραμείνει πάντα ύψιστη προτεραιότητά μας

17:47

Η Κομισιόν ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα εντός και εκτός Ευρώπης με 235 διασυνοριακά έργα

17:42

ΧΑ: Με το «δεξί» στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης

17:42

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς σε βρετανικά φαρμακευτικά προϊόντα

17:41

Νέα προϊόντα ρεύματος και χριστουγεννιάτικη προσφορά από Enerwave

17:36

Μακρόν και Ζελένσκι συνομίλησαν με τον Γουίτκοφ από το Ελιζέ

17:28

Μιχαηλίδου: Η προσιτή στέγαση είναι ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής

17:21

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει υψηλή νοημοσύνη

17:16

Credit Suisse: Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος - Ποιο είναι το σκάνδαλο tuba bond στη Μοζαμβίκη

17:11

Παχυσαρκία: Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τα φάρμακα GLP-1

17:11

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Αύξηση 22% στο πραγματικό εισόδημα σε έξι χρόνια - Εκλογές το 2027

17:10

Σχεδόν 800 νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη

17:01

Είσοδος 2 δισ. δολαρίων στη Synopsys από Nvidia

17:00

Παπαθανάσης: 1.093 νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη - 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ύψους 332 εκατ. ευρώ

16:57

Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα στον Δεκέμβριο με βαρίδι τεχνολογία και Bitcoin

16:47

SAFE: Η Κομισιόν έλαβε τα εθνικά σχέδια 19 κρατών-μελών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

16:32

Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο

16:31

Σκέρτσος: Από τις πιο μελανές σελίδες η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis

16:28

Airbus: Νέο πρόβλημα στα A320 - Στα πάνελ της ατράκτου

16:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς στραγγιστού γιαουρτιού

16:16

Στον Φενεό για την παραλαβή των έργων αποκατάστασης από τις πυρκαγιές ο Στ. Παπασταύρου

16:09

Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για τη συμφωνία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

16:04

Enaon EDA: Ενεργοποιήθηκε το πρώτο τμήμα του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι

15:55

Πιερρακάκης: Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές

tags:
Κορονοϊός
Φόρτωση BOLM...
Insider
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Επιχειρήσεις
  • Αγορές
  • Tax & Labour
  • Επικαιρότητα
  • Sustainability

Design by SDGTM

Copyright© 2013 - 2025 insider.gr

  • Επικοινωνία
  • Η ομάδα μας
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου

Development by Liquid Media

Insider
gazzetta
gazzetta reader insider insider