Για τα 150 χρόνια ενός ιστορικού κονιάκ, ο βραβευμένος με βραβείο Pritzker αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι φιλοτέχνησε μια σε περιορισμένα κομμάτια φιάλη από ορείχαλκο εμβαπτισμένο σε χρυσό 24 καρατίων αποσκοπώντας να ανακαλέσει την αίσθηση που έχουμε όταν πίνουμε κονιάκ, αλλά και τη διαδικασία από την οποία προκύπτει αυτό το ποτό.

Για τα 150ά γενέθλια του Hennessy X.O, που παρήχθη για πρώτη φορά το 1870 ως ποτό των απογόνων του ιδρυτή και φίλων τους, σχεδίασε τη φιάλη ο Γκέρι και εξήγησε στο Dezeen: «Ήθελα να ενσαρκώσω τη χειροποίητη ποιότητα του Hennessy X.O σε μια χειροποίητη φιάλη – μια φιάλη που νιώθεις καλά να την κρατάς, που αιχμαλωτίζει όμορφα το φως και που εκφράζει το χέρι των τεχνιτών που συντελούν στο να γίνει το κονιάκ».

a

Για το τσαλακωμένο σχήμα της φιάλης, ο Γκέρι έστρεψε τα μάτια του στο νερό του ποταμού Charente που περνά στο πλάι του διυλιστηρίου Hennessy, στη γαλλική πόλη Κονιάκ. Θέλησε το σχήμα της φιάλης να μας οδηγεί στο να ανακαλούμε στη μνήμη το φως που αντικατοπτρίζεται στο νερό. «Η ήδη υπάρχουσα φιάλη του Hennessy είναι εμβληματική, άρα θελήσαμε το καινούργιο σχέδιο να σέβεται την ιστορία και την ταυτότητα του εμπορικού σήματος που υπήρχε πριν από εμάς. Με αυτό το σχέδιο ήθελα επίσης να νιώσει ο κόσμος το ανθρώπινο χέρι αυτών που έφτιαξαν τη φιάλη. Ήθελα να είμαι όλος σεβασμό απέναντι στην ιστορία, αλλά διαφορετικός» είπε.

Επιπλέον, σχεδίασε και μια κρυστάλλινη βάση για την ανάδειξη του έργου στην οποία θα εκτίθεται η φιάλη, καθώς και ένα σωλήνα δοκιμής από ορείχαλκο και χρυσό για να δοκιμάζει κανείς την ποιότητα του ποτού. Όλα, σε μια συσκευασία από χαρτόνι, η οποία δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής των επίπλων από χαρτόνι με πτυχώσεις που είχε σχεδιάσει τη δεκαετία του 1970 ο διάσημος αρχιτέκτονας.

«Αν κοιτάξεις τα (Αρχαία) Ελληνικά αγάλματα σαν τον Ηνίοχο στους Δελφούς, ήταν σε θέση με αδρανή υλικά να μεταδώσουν συναισθήματα στο διάβα χιλιετιών. Αυτό ήταν στο μυαλό μου όταν κάναμε αυτή τη φιάλη. Ήθελα να κάνω κάτι που μεταδίδει συναίσθημα» τόνισε ο Γκέρι.

Σήμερα, η Hennessy είναι μέρος του εμπορικού σήματος ειδών πολυτελείας LVMH, ομίλου στον οποίο ανήκουν και η σαμπάνια Moët και ο οίκος μόδας Louis Vuitton.

Διαβάστε επίσης: