Συνεχίζει τη ρητορική υψηλών τόνων η Άγκυρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος είπε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευθύνη έχει η Αθήνα και πως θα υπάρξει απάντηση αν «παρενοχληθεί» το Oruc Reis.

Μάλιστα, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του, τον Ιγκνάσιο Κασίς, στη Γενεύη, κάλεσε την Ελλάδα «να ενεργήσει με λογική».

«Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργήσει με λογική», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

Για τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε: «Δεν θα πετύχουν τίποτα συμπεριφερόμενοι σαν αφεντικά».

Η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχήν, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει μια απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.