Εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis το απόγευμα της Τετάρτης, και κινείται πλέον εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης Navtex, με ποντισμένα στα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων. Παράλληλα συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στόλο.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να υπενθμίσουμε πως σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image