Ο Μπάφετ βλέπει ταξικό πόλεμο αλλά δεν θέλει φορολόγηση του πλούτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάφετ βλέπει ταξικό πόλεμο αλλά δεν θέλει φορολόγηση του πλούτου
Ο Μπάφετ δήλωσε ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η κατάσταση ισοδυναμεί με «ταξικό πόλεμο» και πως «η τάξη του κερδίζει».

Προειδοποιητικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ για τη διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων λόγω κορονοϊού.

Μιλώντας στο Yahoo Finance ο Μπάφετ αποκάλυψε πως παρότι έχει κάνει κερδοφόρες επενδύσεις στη ζωή του, δεν πιστεύει απαραίτητα πως τα κέρδη του είναι δίκαια. Θερμός υποστηρικτής του καπιταλισμού ο Μπάφετ επεσήμανε πως το τρέχον σύστημα έχει επιτρέψει σε πολλούς με ορισμένες δεξιότητες να γίνουν πλούσιοι «χτίζοντας» με άδικο τρόπο τεράστιες περιουσίες. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν με την άποψη του ιδρυτή της Berkshire Hathaway, προβλέποντας ότι οι οικονομικές ανισότητες και το χάσμα πλούτου θα διευρυνθούν και θα μπορούσαν να κοστίσουν στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 1,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2028.

Ο Μπάφετ είπε στο Yahoo Finance ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια πώς η κατάσταση ισοδυναμεί με «ταξικό πόλεμο» και πως «η τάξη του κερδίζει».

«Δεν είναι κάποια διαβολική πλοκή. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάθονται σε ένα δωμάτιο αποφασίζοντας πώς να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους ή κάτι τέτοιο. Αυτό οφείλεται στο σύστημα της αγοράς. Θέλουμε το σύστημα της αγοράς να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν θέλουμε οι άνθρωποι να μένουν πίσω σε μια κοινωνία όπου εσείς μπορεί να έχετε 60.000 δολάρια παραπάνω εισόδημα» δήλωσε ο Μπάφετ.

Για να κλείσει το «χάσμα του πλούτου», μεταξύ πλουσίων δηλαδή και φτωχών, ο δισεκατομμυριούχος προτείνει την αύξηση των φόρων στο 1% για την καταπολέμηση του προβλήματος, αλλά όχι τη φορολόγηση του πλούτου που έχει «αγκαλιαστεί» ως ιδέα από άλλους δισεκατομμυριούχους. Παράλληλα πρότεινε την αύξηση της πίστωσης του φόρου εισοδήματος που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των Αμερικανών εργαζομένων.

«Οι ΗΠΑ έχουν την παραγωγική δυνατότητα να επιτρέπουν σε ανθρώπους σαν εμένα να ζουν εξαιρετικά καλά - ή αθλητικούς αστέρες, ή αστέρες της showbiz ή μάνατζερς - και εξακολουθούν να διασφαλίζουν ότι κανείς δεν μένει πραγματικά [πίσω]», ανέφερε ο Μπάφετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider