Κατηγορηματική είναι η άρνηση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για την έκδοση ενός ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊου. Στη γραμμή αυτή συνασπίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ, μιλώντας την Κυριακή στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ)

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη προηγούμενων κρίσεων, διότι διαφορετικά απειλεί αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού η επόμενη κρίση χρέους», ισχυρίζεται πως για τη στήριξη των περισσότερο πληττόμενων χωρών υπάρχει «αρκετό χρήμα».

Ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, παραπέμποντας στον μηχανισμό ESM, σημειώνει ότι «με τα 410 δισεκατομμύρια ευρώ που αυτός διαθέτει, μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα των πληττόμενων χωρών».

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία, προτού δημιουργήσουμε καινούρια κατασκευάσματα, τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» τονίζει, ενώ υπονοώντας, προφανώς, την Ιταλία, επισημαίνει ότι «πολλές χώρες, οι οποίες τώρα υπό το πρόσχημα της κρίσης καλούν σε κοινοτικοποίηση χρεών, ζητούσαν πριν από λίγους μήνες εξαιρέσεις».

Στο μεταξύ, ασκώντας προφανώς έμμεση κριτική στην αρνητική στάση του Λαϊκού Κόμματος, η Ζίγκριντ Μάουρερ, η αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων - που συγκυβερνούν στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς -σε δηλώσεις της αφήνει να εννοηθεί η πρόθεση του δικού της κόμματος της να συζητήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

Οι Πράσινοι της Αυστρίας τάσσονται υπέρ του ευρωομολόγου

«Ευρωομόλογα ή ομόλογα κορονοϊού είναι μία δυνατότητα για μία αλληλέγγυα λύση, πιθανόν να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζίγκριντ Μάουρερ σε συνέντευξή της στην Tiroler Tageszeitung, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ιταλία και την Ισπανία».

Την ίδια στιγμή, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε σημερινές δηλώσεις του, αναφέρει πως «σίγουρα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα χρέη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία".

Ο αρχηγός των Ελευθέρων, που μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ζητά από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «να δώσει εγγυήσεις ότι η Αυστρία δεν θα συγκαταθέσει σε μία κοινοτικοποίηση χρεών».