Συνεχίζει το παζάρι με την Ευρώπη ο Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει το παζάρι με την Ευρώπη ο Ερντογάν
Mια συνάντηση που δεν ικανοποίησε ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον τελευταίο να αποχωρεί επιδεικτικά από τις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή μέρα στις Βρυξέλλες δεν έφερε συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, παρά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και τη συνάντησή του με την ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν πάντως στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας M. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί και να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Επρόκειτο πάντως για μια συνάντηση που δεν ικανοποίησε ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον τελευταίο να αποχωρεί επιδεικτικά από τις Βρυξέλλες, μην συμμετέχοντας καν στην συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσει. Σε αυτήν συμμετείχαν τελικά η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας - με διπλωματική γλώσσα - τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει. Ο Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

Καταδίκη της Τουρκίας από Μέρκελ - Φον Ντερ Λάιεν

Είχε προηγηθεί η σκληρή καταδίκη της Άγκυρας τόσο από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν όσο και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Το ισχυρό μήνυμα καταδίκης στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας, για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του Έβρου, το έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του ελληνογερμανικού φόρουμ, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της στην Αθήνα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, σημειώνοντας την μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

«Παρά τη κατανόηση που δείχνουμε απέναντι στην Τουρκία γιατί έχει να αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές, δεν μπορεί να αναμένει η Τουρκία την κατανόησή μας, όταν προσπαθεί να λύσει εσωτερικά προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων τα οποία τελικά δημιουργούν αδιέξοδο στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή και κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Έβρο τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider