Brexit: Οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2020
Από εδώ και στο εξής, Ευρωπαίοι και Βρετανοί θα εισέλθουν σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καθορίσουν τη μεταξύ τους σχέση στο μέλλον.

Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν θα σημάνει σε καμία περίπτωση το τέλος της διαδικασίας του Brexit.

Από εδώ και στο εξής, Ευρωπαίοι και Βρετανοί θα εισέλθουν σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καθορίσουν τη μεταξύ τους σχέση στο μέλλον.

Τυχόν αποτυχία επίτευξης μιας δεύτερης συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020 θα σημάνει αυτόματα αύξηση του κόστους και των διατήρηση των περιορισμών, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Πέραν της 31ης Ιανουαρίου, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες ορόσημο για το Brexit, με την έλευση του 2020. Το CNBC περιγράφει:

Οι ημερομηνίες ορόσημο

Μέσα Ιανουαρίου: Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για πρώτη φορά το 2020 και αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο» φως στη Συμφωνία Αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον.

31 Ιανουαρίου: Η Μεγάλη Βρετανία θα αναχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit θα λάβει χώρα στις 11 (ώρα Λονδίνου). Αμέσως θα ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα αλλάξει τίποτα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση θα χάσει κάθε δυνατότητα ψήφου στις Βρυξέλλες.

25 Φεβρουαρίου: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, με σκοπό, πιθανότατα, να παρέχουν μια νέα διαπραγματευτική αποστολή στον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής πλευράς για τις διαδικασίες του Brexit, από το 2017.

Ιούνιος: Μια Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία αναμένεται να λάβει χώρα, προκειμένου και οι δύο πλευρές να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτή η οριστικοποίηση μιας νέας εμπορικής σχέσης μέχρι τα τέλη του 2020.

Νοέμβριος: Αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να υπογράψουν μια νέα συμφωνία, εάν όντως η μεταβατική περίοδος για το Brexit λήξει στα τέλη του 2020.

31 Δεκεμβρίου: Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παράταση και η συμφωνία έχει ήδη κλειδώσει, η ημερομηνία αυτή θα σημάνει κάτι πολύ σημαντικό: Ότι οι νέες συμφωνίες και η νέα σχέση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider