Εκπνέει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία – Προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκπνέει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία – Προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης
Η Άγκυρα θα σταματήσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο όταν «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν εκκαθαρισθεί» από την περιοχή, δήλωσε ο Τσαβούτογλου.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Βόρεια Συρία, με την Τουρκία να διαμηνύει πως σε περίπτωση που δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Τουρκίας) από περιοχές της βόρειας Συρίας, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε τη Δευτέρα πως η Άγκυρα θα σταματήσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο όταν «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν εκκαθαρισθεί» από την περιοχή και «οι Σύροι θα έχουν απελευθερωθεί από την τυραννία των YPG και από την απειλή του Νταές (η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος)».

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία είναι επιφυλακτική για να προχωρήσει στη Μανμπίτζ, το Κομπάνι και το Καμισλί, δηλαδή στις περιοχές με αμιγώς κουρδικό πληθυσμό στη βόρεια Συρία ενώ η Ρωσία δεν προτίθεται να σπαταλήσει δυνάμεις και χρήματα για να τους πείσει να προχωρήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που δύναται να ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο. Αυτό δηλαδή που αποτελεί το ζητούμενο για την Άγκυρα.

Πομπέο: Ο Τραμπ έτοιμος και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί

«Προτιμούμε την ειρήνη στον πόλεμο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στο CNBC και πρόσθεσε: «αλλά σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο Πομπέο αρνήθηκε να αναφέρει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ που θα επέτρεπε μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις οικονομικές και τις διπλωματικές μας εξουσίες», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider