Έτοιμοι για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμοι για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι;

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις από πλευράς των Ευρωπαίων όσον αφορά την υλοποίηση των όρων του τρίτου προγράμματος, υποστηρίζει στη νέα του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι σχετικές συζητήσεις αφορούν πρωτίστως το ερώτημα εάν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά.
«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε αυτό. Σε ένα πρώτο βήμα αυξήθηκε ο ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε έξι μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως τη Μύκονο και τη Ρόδο, στο έως και 23%. Μέχρι πρότινος προβλέποντας ότι θα ακολουθούσαν και άλλα νησιά». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, «αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια. Σε συνάντηση που είχε με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει τον ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ροές σύρων προσφύγων αό την Τουρκία, όπως είναι η Λέσβος.

Ο κ. Μοscovici φέρεται να δήλωσε ότι θα το εξετάσει».
Η Κομισιόν μάλιστα, σύμφωνα με το Der Spiegel, επιβεβαίωσε ότι Moscovici και Τσίπρας μίλησαν για την προσφυγική κρίση αλλά και για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ «στα τοπικά πολιτικά του συμφραζόμενα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
«Ωστόσο δεν υπήρξαν δεσμεύσεις. Η τρέχουσα λουξεμβουργιανή προεδρία στην ΕΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι στο ελληνικό αίτημα, διαβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Z. Asselborn. Για να συμπληρώσει όμως ότι οι Έλληνες θα πρέπει «να δείξουν λίγο περισσότερη πολιτική βούληση στην προσφυγική κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider