Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Πώς μπορεί να βγει νικητής το Μεξικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Πώς μπορεί να βγει νικητής το Μεξικό
Το Μεξικό είναι ο πιθανότερος νικητής από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το Μεξικό θα είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος νικητής από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΗΠΑ και της Κίνας. Καθώς, την ώρα που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν «πυρά» και δασμούς, ο γείτονας των ΗΠΑ ενισχύει τη θέση του ως εμπορικός σύμμαχος με πολλά «ατού».

Παρά τις νέες ελπίδες των επενδυτών για μια θετική εξέλιξη στον εμπορικό πόλεμο, - μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει κατά 15 ημέρες την επιβολή των νέων δασμών στα εισαγώμενα από την Κίνα προϊόντα, - η ένταση που επικρατεί εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν δείχνει να βρείσκει λύση σύντομα.

Εν μέσω χάους, το Μεξικό βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, σύμφωνα με το Τζον Μέρφι, αντιπρόεδρο διεθνούς πολιτικής, στο αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου. Όπως δήλωσε, το Μεξικό κατάφερε να αναδυθεί ως κατασκευαστικό κέντρο «χωρίς επιβαρυντικές εμπορικές συμφωνίες που προσφέρει σίγουρη πρόσβαση σε περισσότερες από 50 ξένες χώρες».

Όπως τόνισε ο Τζον Μέρφι, σε e-mail που έστειλε στο CNBC, «το Μεξικό έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που του δίνουν το πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες περιοχές φθηνών εργατιών χεριών, κυρίως από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, ως πλατφόρμα κατασκευής και εξαγωγής».

Η εγγύτητα του Μεξικό στην αγορά των ΗΠΑ και η πρόσβαση χωρίς δασμούς δημιουργούν ένα θελκτικό πακέτο για τον βόρειο γείτονα της. «Το μέλλον είναι λαμπρό για το εμπόριο στην Αμερική, άσχετα με το πως θα καταλήξουν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμρικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider