Τα ιδιαίτερα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε για τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ανόβερο, σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρομοιάζουν με την πολιτική εκδοχή μιας «ερωτικής εξομολόγησης».

Πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία του επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ και ο Barack Obama άδραξε την ευκαιρία να εξάρει τη συνεργασία του με την Angela Merkel.  «Είναι η σημαντικότερη σχέση, η σημαντικότερη φιλία που είχα κατά τη διάρκεια της θητείας μου», τόνισε μεταξύ άλλων, τονίζοντας η καγκελάριος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Obama δήλωσε ότι θα τον ικανοποιούσε η επανεκλογή της Merkel στο αξίωμα της καγκελάριου μετά την αποχώρηση του ίδιου από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος θα επωφεληθεί από τη διαρκή και συνεπή παρουσία της. (…) Κάνει ό,τι υπόσχεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Barack Obama, η επίσκεψη του οποίου στη Γερμανία συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία και είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ολοένα περισσότερο παρατηρώντας τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού. Μια αδύναμη, γεμάτη διαφωνίες Ευρώπη προ των πυλών της Ρωσίας θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ΗΠΑ παρά την επικέντρωσή τους στην περιοχή της Ασίας.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, η επιλογή του Obama να συναντήσει τη Merkel ήταν μάλλον αυτονόητη. «Θέλω να επαινέσω για άλλη μια φορά την Angela για τον θαρραλέο ηγετικό ρόλο που έπαιξε στη Γερμανία και την Ευρώπη όταν απελπισμένοι πρόσφυγες από τη σύγκρουση στη Συρία και αλλού έφτασαν στην περιοχή», τόνισε ο Obama, εκφράζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο θαυμασμό του για τη σταδιοδρομία της γερμανίδας καγκελαρίου, που κατόρθωσε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ανέλθει στην πολιτική κορυφή της επανενωμένης Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ θέλουν ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο

Ένα από τα κύρια μηνύματα του Barack Obama προς την Ευρώπη είναι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μεν στο πλευρό των Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται όμως να κάνουν περισσότερα. Σε μια περίοδο που η διεθνής τρομοκρατία έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, η οικονομία διανύει μια φάση μετριότητας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για το αμφιλεγόμενο διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο TTIP έχουν «κολλήσει» και η προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το ζητούμενο είναι η βελτίωση της συνεργασίας. Πάγιο αίτημα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, με το Βερολίνο να μην πετυχαίνει όμως τον στόχο της διάθεσης 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς.

Το ξεκίνημα της σχέσης Obama - Merkel ήταν μάλλον ψυχρό, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να απορρίπτει, το 2008, το ενδεχόμενο μιας ομιλίας του χαρισματικού υποψήφιου γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Παρά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα, τα πράγματα μεταξύ των δύο ηγετών εξελίχθηκαν πολύ καλά τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και η κακή παρένθεση του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρό της ακόμη και το κινητό τηλέφωνο της Angela Merkel, δεν κατάφερε να κλονίσει αυτή τη σχέση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της γερμανίδας καγκελαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο έναν παράγοντα για τον οποίο δεν ζηλεύει καθόλου την καγκελάριο: Το γεγονός ότι η διάρκεια της θητείας της δεν υπάγεται σε χρονικούς περιορισμούς. «Αγαπώ τη δουλειά μου», σχολίασε, τονίζοντας ωστόσο ότι «έχω αντιληφθεί πόσο έξυπνο ήταν από πλευράς των ιδρυτών της χώρας μας» να προκαθορίσουν όριο δύο προεδρικών θητειών. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι υγιές να υπάρχει πολιτική εναλλαγή.

Πάντως, η Angela Merkel δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια γνωστές τις προθέσεις της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών των 2017, όπου ενδέχεται να διεκδικήσει τη συνέχεια της ενδεκαετούς πλέον θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Πηγή: Deutsche Welle