Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αντιτίθεται ανοιχτά κι από την αρχή στο Brexit και ζητάει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δήλωσε πως θεωρεί ότι οι πιθανότητες να διεξαχθεί πλέον μια νέα «λαϊκή ψηφοφορία» τώρα υπερβαίνουν το 50%.

Μιλώντας στο Νταβός, όταν ρωτήθηκε αν εμμένει με μια προηγούμενη δήλωση στην οποία είχε πει ότι υπήρχαν «50/50 πιθανότητες» να συμβεί αυτό, απάντησε:

«Όχι, θα έλεγα ότι είναι πιθανώς κάπως αυξημένο, αλλά εννοώ όταν είπα 50% οι περισσότεροι θα είπαν ότι είμαι γελοία αισιόδοξος».

Μιλώντας στο Reuters, ο Μπλερ είπε ότι αν η χώρα προχωρήσει με το Brexit, η επιλογή θα ήταν «πολύ, πολύ δύσκολη». Υπήρχαν δύο επιλογές, είπε:

«Ένα Brexit που είναι άσκοπο - παραμένοντας κοντά στους κανόνες της Ευρώπης και να γίνει μια χώρα που θα δέχεται εντολές - ή ένα Brexit που είναι επώδυνο, αν βγούμε από το ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο είχαμε συναλλαγές για τεσσεράμισι δεκαετίες.

Ο λόγος που έχουμε αυτό το πρόβλημα στο βρετανικό κοινοβούλιο είναι ότι οι πραγματικές επιλογές έχουν πλέον τεθεί στα μέλη του κοινοβουλίου και επομένως δεν υπάρχει πλειοψηφία επί του παρόντος για οποιαδήποτε πρόταση Brexit.

Δεν υπάρχει ακόμη πλειοψηφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά νομίζω ότι είναι δυνατόν να υπάρξει» κατέληξε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.