Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά της Τερέζα Μέι, οι βουλευτές του κόμματός της, οι στοιχηματικές εταιρείες στη Βρετανία «βλέπουν» νίκη της πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, τα γραφεία στοιχημάτων William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν στο παρελθόν αστοχήσει, όπως για παράδειγμα την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, όταν προέβλεπαν ότι οι ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Νίκη της Μέι βλέπουν και Reuters και BBC, σύμφωνα με καταμέτρηση των οποίων,  158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό, η οποία χρειάζεται απλή πλειοψηφία -158 σε σύνολο 315 βουλευτών- προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Σημειώνεται ότι οι κάλπες για την ψηφοφορία θα ανοίξουν στις 18.00 (20.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00 (22.00), με το αποτέλεσμα να αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας. 

Την Πέμπτη η «ετυμηγορία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως έγινε γνωστό, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσουν επίσημη δήλωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για το Brexit αργά αύριο Πέμπτη. Τα  ανωτέρω έκανε γνωστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα ενημερώσει τους άλλους 27 ηγέτες πριν από το δείπνο την Πέμπτη και πως μετά από μια συζήτηση αφιερωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις, η Μέι θα τους αφήσει να «υιοθετήσουν τα συμπεράσματα για το Brexit».

Μέι: Δεν παραιτούμαι - Θα «πολεμήσω» την πρόταση μομφής

Στο μεταξύ, σε μία σύντομη δήλωση προχώρησε η Τερέζα Μέι μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τους βουλευτές του κόμματος της εναντίον της, σημειώνοντας πως αν αντικατασταθεί ο νέος ηγέτης θα πρέπει να καθυστερήσει το Brexit.

Η Μέι δήλωσε επίσης πως θα πολεμήσει την πρόταση μομφής: «με όλες της τις δυνάμεις». Σημείωσε ότι είναι μέλος του κόμματος εδώ και 40 χρόνια και πως έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων και ως Πρωθυπουργός. «Αυτό το έκανα επειδή θέλωένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα» είπε. «Και η προτεραιότητά μου τώρα είναι η παράδοση του Brexit», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι έχει μια παθιασμένη πεποίθηση ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι διαθέσιμο. Και πως αυτό είναι τώρα στο χέρι της χώρας.

«Ένας νέος ηγέτης θα έθετε το μέλλον της χώρας μας σε κίνδυνο» είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι ένας νέος ηγέτης δεν θα έχει χρόνο να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, και έτσι το κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία. Και πρόσθεσε ότι ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να καθυστερήσει ή να ανακαλέσει το άρθρο 50.

Είπε ότι οι μόνοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι οι συντηρητικοί είναι ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό κόμμα.

Η Τερέζα Μέι ολοκλήρωσε τη δήλωσή της σημειώνοντας ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη δουλειά, που της έχει ανατεθεί.