Η Σαουδική Αραβία «στερεύει» από ρευστό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σαουδική Αραβία «στερεύει» από ρευστό

Σε διεθνή δανεισμό στράφηκε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η Σαουδική Αραβία επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στα ταμεία της η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου.

Το βασίλειο δανείστηκε το ποσό των 10 δισ. δολαρίων από μια κοινοπραξία τραπεζών. Το πενταετές δάνειο αποτελεί ορόσημο για τις χώρες του Περσικού Κόλπου και μπορεί να αποτελέσει το πρωταρχικό βήμα για την πρώτη έκδοση ομολόγου στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. Εξάλλου πολλά άλλα κράτη όπως το Άμπου Ντάμπι, το Κατάρ, και το Ομάν μπορεί να στραφούν και αυτά στην αγορά ομολόγων λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μπλόκαρε μια συμφωνία μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου που θα συγκρατούσε τις τιμές, έχει «κάψει» περίπου αποθεματικά ύψους περίπου 120 δισ. δολαρίων από τα τέλη του 2014. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 19% του ΑΕΠ της χώρας φέτος.

Το ενδιαφέρον των διεθνών τραπεζών, κυρίως από την Ασία, ήταν μεγάλο παρά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να συγκεντρώσει 6-8 δισ. δολάρια και εν τέλει δανείστηκε 10 δισ. λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των δανειστών.

«Η συμφωνία ήταν επιτυχής και η τιμή της ήταν πολύ ανταγωνιστική», δήλωσε ο Elyas Algaseer, αναπληρωτής διευθυντής για την περιοχή, της Bank of Tokyo-Mitsubishi. «Υπήρχε έντονη όρεξη από την αγορά».

Ο Ewen Cameron Watt, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων του κόσμου, δήλωσε: «Το δάνειο είναι ένας τρόπος για την Σαουδική Αραβία να δοκιμάσει τα νερά και να δημιουργήσει ένα προφίλ για τις διεθνείς αγορές».

Οι βασικοί δανειστές, που συμμετείχαν με περίπου 1,3 δισ. δολάρια ήταν οι: Bank of Tokyo-Mitsubishi, HSBC και JP Morgan, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τo επιτόκιο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 120 μονάδων βάση πλέον του Libor.

Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή δανεισμό της Σαουδικής Αραβίας από το 1991, όπου συγκέντρωσε περί το 1 δισ. δολάρια μετά από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πλέον πως τον δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση θα τον ακολουθήσουν και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο οποίος επιβλέπει την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας, πρόκειται να δημοσιεύσει το «όραμα του για την Σαουδική Αραβία», ένα πλαίσιο για την στροφή της χώρας στην εποχή μετά το πετρέλαιο, στις 25 Απριλίου.

Το πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφέρει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Saudi Aramco, για τη δημιουργία κρατικού επενδυτικού ταμείου και άλλων μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider