Σύγχυση στην αγορά με την πυροπροστασία των κτηρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγχυση στην αγορά με την πυροπροστασία των κτηρίων

Σύγχυση επικρατεί στην αγορά με την πυροπροστασία των κτηρίων σε μια περίοδο όπου ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Από την μία οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα με ένα ποσοστό να καταγγέλλει ότι αποκλείονται υλικά με σκοπό τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών και από την άλλη ενώ η σύγχυση αυτή έχει αντίκτυπο και στους ιδιώτες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν με ποιόν τρόπο θα πρέπει να θωρακίζουν κτήρια και οικίες κατά της φωτιάς.

Με αφορμή σχετική απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την οποία θα απαγορευτούν «εύφλεκτα» υλικά από τις προσόψεις όλων των νέων πολυκατοικιών, επίσημων αναγνωρισμένων γηροκομείων και φοιτητικών καταλυμάτων άνω των 18 μέτρων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) χαιρετίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη και προσθέτει ότι «οι προσόψεις θα πρέπει να γίνονται από άκαυστα κατασκευαστικά υλικά κατηγορίας A1 ή A2 με βάση το πρότυπο ΕΝ 13501-1».

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων στην Ελλάδα (Π.Δ. 41/2018) προβλέπει και αυτός πρόσθετα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας για τα ψηλά κτίρια, αλλά για ύψος πάνω από 23 μέτρα (αντί για τα 18 μέτρα του κανονισμού της Βρετανίας). Σε αυτά τα κτίρια ο ελληνικός κανονισμός ορίζει ως ελάχιστη απαίτηση για την εξωτερική επένδυση τη χρήση μη αναφλέξιμων υλικών, με αντίδραση στη φωτιά τουλάχιστον A2-s1 d0 με βάση το πρότυπο ΕΝ 13501-1».

Σε αυτό το πλαίσιο Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή για την πυρασφάλεια των κτιρίων, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για την ελληνική νομοθεσία, και κάλεσε την ελληνική πολιτεία που πρόσφατα έφερε στην ελληνική αγορά τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων να ενστερνιστεί τα νέα παγκόσμια δεδομένα στην ασφάλεια των πολιτών και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία τους, με αναθεώρηση του ύψους των θεωρούμενων «ψηλών κτιρίων» σε 20 μέτρα (από τα 23 μέτρα που ισχύουν σήμερα), σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΕΛΙΠΥΚΑ σε δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ στις 4 Ιουνίου 2018.

ΠΑΣΥΔΙΠ: Mεθοδεύεται η τροποποίηση του ελληνικού κανονισμού υπέρ των μονοπωλίων

Τη δική της απάντηση στο ΕΛΙΠΥΚΑ δίνει η Πανελλήνιος Σύλλογος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης. Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του συλλόγου:

«Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η στρέβλωση της πραγματικότητας, παραφράζοντας την ανακοίνωση των βρετανών περί απαγόρευσης των εύφλεκτων υλικών σε υποχρέωση για δήθεν «άκαυστα» υλικά, τα οποία δεν προβλέπονται και δεν αναφέρονται σε κανένα Ευρωπαϊκό πρότυπο ή Κανονισμό!

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης επισημαίνει παράλληλα την στρέβλωση της Ελληνικής αγοράς με αφορμή την ανορθόδοξη και μεθοδευμένη τροποποίηση του Ελληνικού Κανονισμού χωρίς να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει τις ενέργειες που έχουν στόχο την διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, πλην όμως βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, τα οποία διασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αποκλεισμό των μονοπωλίων.
Θέτει τις δυνάμεις του και την τεχνογνωσία που διαθέτει στη διάθεση της πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των ψευδεπίγραφων μη πιστοποιημένων προϊόντων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider