Περισσότερα από 25 εκατ. λίτρα παράνομου χύμα τσίπουρου διακινούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, προκαλώντας απώλειες από τη μη είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες μπορούν να φτάσουν έως και τα 100 εκατ. ευρώ όταν συνυπολογίζεται στο σύνολο της αλυσίδας διακίνησης του προϊόντος, δηλαδή από το αποστακτήριο έως και το εστιατόριο ή το σπίτι.

Απώλειες εσόδων και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Οι πρόσφατοι θάνατοι στη γειτονική Τουρκία από την κατανάλωση νοθευμένης ρακής φέρνει στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το οποίο εκτός των οικονομικών παρενεργειών θέτει και θέμα δημόσιας υγείας. Τα σημαντικά κέρδη από τη λαθραία διακίνηση του παραδοσιακού ελληνικού ποτού έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό των παράνομων αποστακτηρίων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

«Η λαθραία διακίνηση του τσίπουρου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Σπύρος Λαφαζάνης αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ) και αποσταγματοποιός. «Δεν υπάρχει άλλο δρόμος πέρα από το να σταματήσει η χύμα διακίνηση σε μεγάλη κλίμακα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιάννη Κίτσιου, πρόεδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», ο οποίος υποστηρίζει ότι το προϊόν νοθεύεται συστηματικά απειλώντας την υγεία του κόσμου που πολλές φορές δεν γνωρίζει την προέλευση του ποτού. Ενδεικτικό είναι ότι το 35% των δειγμάτων που εξετάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Βόλου από τα μαγαζιά με βάσει τα περυσινά στοιχεία ήταν ακατάλληλο».

Καταστρατήγηση στο καθεστώς των διήμερων παραγωγών

Σύμφωνα με τους αποσταγματοποιούς η αύξηση της παράνομης δραστηριότητας αποδίδεται στη διαφορά της φορολογίας που υπάρχει ανάμεσα στο χύμα και τυποποιημένο τσίπουρο, με αποτέλεσμα το καθεστώς των διήμερων παραγωγών να καταστρατηγείται συστηματικά από κερδοσκόπους.

Σήμερα, οι αποσταγματοποιοί εμφιαλωμένων προϊόντων επιβαρύνονται με ΕΦΚΟΠ 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, όταν οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρο 1,40 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος.

Η κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου χωρίς παραστατικά που ισχύει σήμερα, ως μέτρο για την επιτυχή αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, περιλαμβάνεται, εξάλλου, στη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές ότι θα εφαρμόσει πλήρως.

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για να μειωθούν τα βάρη του τρίτου Μνημονίου στους πολίτες, η εξίσωση της φορολόγησης χύμα τσίπουρου με τον φόρο που επιβάλλεται στο τυποποιημένο προϊόν προβάλλει στους κύκλους της αγοράς ως ένα δυνάμει ισοδύναμο, το οποίο θα επιτρέψει ταυτόχρονα στη χώρα να συμμορφωθεί, τουλάχιστον εν μέρει, με την αιτιολογημένη γνώμη που υπέβαλε προ μηνός η Κομισιόν.

Ζητήματα νομιμότητας, δικαιοσύνης, ανταγωνισμού, αλλά και δημόσιας υγείας θέτουν από την πλευρά τους οι επίσημοι αποσταγματοποιοί της χώρας, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις και του Δημήτρη Αποστολάκη, Προέδρου της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας. Ο κλάδος τάσσεται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών καζανιών, αλλά κατά της διάθεσης του χύμα τσίπουρου στην αγορά.

Άντ’ αυτού,καλούν όσους διήμερους παραγωγούς, υπολογίζονται σε 6.000 επιθυμούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, να βγάλουν τις απαραίτητες άδειες και να ενισχύσουν με τη δραστηριότητά τους την νόμιμη αποσταγματοποιϊα στη χώρα.Τονίζουν, επίσης, ότι το νόμιμα παραγόμενο τσίπουρο, ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα πρέπει - όπως και το ούζο - να δικαιούται της ισχύουσας έκπτωσης 50% στον καταβαλλόμενο ΕΦΚΟΠ.