Λεμόνια και αμύγδαλα στην υπηρεσία της... αυτοκινητοβιομηχανίας (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λεμόνια και αμύγδαλα στην υπηρεσία της... αυτοκινητοβιομηχανίας (vid)
Νέα δεδομένα για την κυκλική οικονομία από το project Barbara.

Τα αγροτικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τομείς που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αλικάντε σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς έχουν αναπτύξει μέθοδο η οποία επτρέπει να παραχθούν χρήσιμες για την αυτοκινητοβιομηχανία ουσίες από αγορτικά απόβλητα.

Η ομάδα της Carmen Garrigós, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ουσίες αυτές αποτελούν μια επανάσταση για τομείς όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων, καθώς μπορούν να εφαρμοστούν σε μέρη που εκτίθενται σε μόλυνση από μικρόβια όπως λαβές και πίνακες ελέγχου.

Τα κατάλοιπα που επιλέγονται από τους ερευνητές για την ανάπτυξη αυτών των συστατικών έχουν καθοριστεί από τις φυσικές τους ιδιότητες. Οι χρωστικές του λεμονιού, του μπρόκολου και του ροδιού τους επέτρεψαν να αποκτήσουν σειρές χρωμάτων διαφορετικών από τα συνθετικά χρώματα. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Garrigós, με την τροποποίηση του pH του ροδιού, μπορεί να επιτευχθεί μια μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Το αιθέριο έλαιο λεμονιών παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και απελευθερώνει άρωμα, κάτι το οποίο αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο για ορισμένες βιομηχανίες. Επίσης, το κέλυφος αμυγδάλου διαθέτει εμφάνιση που ομοιάζει με του ξύλου και φυσικές ενισχυτικές ιδιότητες, δηλαδή βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητες του υλικού.

Το συγκεκριμένο project ονομάζεται «Barbara» και βρίσκεται ήδη στην τελική του φάση επαλήθευσης και επικύρωσης ενώ υποστηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα δέκα εταίρων από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Βέλγιο που καλύπτουν όλους τους τομείς που σχετίζονται με το έργο.

Με προϋπολογισμό 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, η Barbara χρηματοδοτήθηκε από την κοινή επιχείρηση BBI Joint Undertaking στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider