Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση για την υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια, ένα έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τις επόμενες ημέρες ο ανάδοχος του έργου, η κοινοπραξία INTRAKAT - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, αναμένεται να υπογράψουν με την ΕΡΓΟΣΕ με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Το έργο, προϋπολογισμού 151 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η Intrakat όπου και μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό, δίνοντας έκπτωση 45,71%.  

Το έργο χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF και αφορά την κατασκευή της υπόγειας τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σεπολίων.

Πρόκειται για τη μερική υπογειοποίηση της γραμμής του τρένου στα Σεπόλια, η κατασκευή της θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων, θα ελαφρύνει τον  κυκλοφοριακό φόρτο ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

Η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων θα έχει μήκος 1.440 μέτρα, ενώ στην επιφάνειά της προβλέπεται να διαμορφωθούν πάρκο και χώροι παιχνιδιού.

Το υπόλοιπο τμήμα θα κατασκευαστεί σε όρυγμα, γιατί η γραμμή συναντά τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ και κυρίως τη γραμμή του μετρό, που δεν επιτρέπουν την πλήρη υπογειοποίηση.

Θα υπάρχει, όμως, περίφραξη και οι πεζοί θα εξυπηρετούνται από πεζογέφυρες. Για την κίνηση των οχημάτων θα γίνουν κυκλοφοριακές μελέτες και θα ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

Eπίσης θα κατασκευαστεί τετραπλή γραμμή, η οποία, σε συνδυασμό με το έτοιμο τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες ώς τις Αχαρνές, θα επιτρέψει την πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού, που θα εξυπηρετεί μεγάλες περιοχές του δυτικού λεκανοπεδίου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή των Σεπολίων θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή καθώς θα θα σταματήσει να είναι δύο ξεχωριστά τμήματα, το «πάνω» και το «κάτω από τις γραμμές», ενώ η ανάπλαση που θα ακολουθήσει με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πάρκων θα δράσει ευεγερτικά και στην ενίσχυση του αγοραστικού - μισθωτικού ενδοιαφέροντος για κατοικίες της περιοχής.