Συρμάτινο φράχτη υψώνει η ΠΓΔΜ στην Ειδομένη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρμάτινο φράχτη υψώνει η ΠΓΔΜ στην Ειδομένη

Μεταλλικό φράχτη κατασκευάζουν οι σκοπιανές αρχές στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να κλείσουν το δρόμο στους χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα της χώρας καθημερινά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς, η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης, περισσότερα από 500 άτομα με στρατιωτικές στολές εργάζονται με την ανέγερση του τείχους στην οριογραμμή σε μήκος 3-4 χιλιομέτρων μεταξύ της όχθη του Αξιου ποταμού και του όρους Πάϊκο.

«Τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους 1,5 μέτρου και σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ τους. Ήδη έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού», αναφέρει.

Τα Σκόπια είχαν προαναγγείλει από τα μέσα Νοεμβρίου την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα «σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται» και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως «ένας τέτοιος φράκτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται».

Κατόπιν αυτού, η κατάσταση στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από χίλιοι οικονομικοί μετανάστες καθώς οι αρχές της FYROM επιτρέπουν την είσοδο προσφύγων μόνο από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναμένεται να εκτραχυνθεί.

«Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και τώρα με τον φράχτη ακόμα χειρότερα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν και αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές μέσα στη βροχή και το κρύο. Πρέπει να γίνεται ο έλεγχος στην Αθήνα και να έρχονται εδώ μόνο πρόσφυγες και όχι οικονομικού μετανάστες» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας, στον οποίο υπάγεται η Ειδομένη, Χρήστος Γκουτενούδης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Αγριεύει η κατάσταση χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν δυόμισι χιλιάδες άτομα σε σκηνές που χωρούν μόνο χίλιους πεντακόσιους. Σε λίγο θα αρχίσουν οι επιδημίες και οι αρρώστιες», είπε.

Οι αρχές της FYROM έχουν αναπτύξει στην δική τους μεθόριο ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τμήματα του στρατου και δεν επιτρέπουν την διέλευση ατόμων που δεν είναι καταγεγραμμένα ως πρόσφυγες πολέμου.

Αντιδρώντας, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες από το Ιράν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Μαρόκο, και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν αποκλείσει την σιδηροδρομική διάβαση Ελλάδας με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί και από τις δυο πλευρές των συ6ν΄πορων εκατοντάδες βαγόνια με προϊόντα.

Σκηνές έντασης καταγράφονται καθημερινά ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς η μια πλευρά επιρρίπτει στην άλλη ευθύνες για το οι έχουν καθηλωθεί στα σύνορα. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη αυξομειώνεται καθώς καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία από την Αθήνα και αποβιβάζουν γύρω στους δυο χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά καθημερινά.

Οι πρόσφυγες περνούν στην καλύτερη τουλάχιστον μια νύχτα στην μεθόριο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ενώ οι οικονομικοί μετανάστες καθηλώνονται και κάποιοι εξ αυτών προτιμούν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες παραμονής και διαβίωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider