Κανένας νέος θάνατος και 6 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ο υποπτέραρχος Δήμητρης Χατζηγεωργίου μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Πλέον, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.716  ενώ 30 εξ αυτών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 

Μέχρι στιγμής 151 συμπολίτες έχουν χάσει την ζωή τους ωστόσο κανένας νέος θάνατος δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο. 

Όπως είπε ο κ. Χατζηγεωργίου οι 30 ασθενείς που είναι πιο σοβαρά νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 96,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 98.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Χαρδαλιάς: Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις

Στο δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι «αύριο κάνουμε ένα ακόμη βήμα και η επιτυχία αυτού του βήματος εξαρτάται από τη σωστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας».

Αναφερθείς στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από αύριο επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Παράλληλα, ο υφυπουργός τόνισε πως αύριο ανοίγουν και τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, επαναλαμβάνοντας τους κανόνες ασφαλείας για μαθητές και προσωπικό.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως «η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και πώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί σε 15 ημέρες». Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και όσους συγκεντρώνονται σε πλατείες και άλλους χώρους σαν να μη συμβαίνει τίποτε, να προσέξουν γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.