Αργεί η αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αργεί η αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Από το πρωί έως το απόγευμα της Πέμπτης, τουρκικά μαχητικά έκαναν μπαράζ παραβιάσεων με 22 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για την επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα βρεθούν σήμερα στο Μόναχο, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την Ασφάλεια, χωρίς να προβλέπεται κάποια είδους διμερής συνάντηση.

Κι αυτό γιατί φαίνεται πως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η Άγκυρα στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα, αφού οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ παρά την συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου, καμία ουσιαστική αποκλιμάκωση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το πρωί έως το απόγευμα της Πέμπτης, τουρκικά μαχητικά έκαναν μπαράζ παραβιάσεων με 22 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αεροσκάφη F -16 πέταξαν πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσες 2 φορές το πρωί και μία το απόγευμα, ενώ το μεσημέρι ένα ακόμα ζεύγος τουρκικών F 16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έγιναν 14 ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας στη Διάσκεψη του Μονάχου - Δεν θα δει Τσαβούσογλου

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Μόναχο όπου και θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει στην Στρογγυλή Τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ στο περιθώριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και την Λιθουανία, καθώς και με τον Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα συναντηθεί επίσης με τη Συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, A. Baerbock και τον Aντιπρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, Johann Wadephul.

Η Διάσκεψη αποτελεί ένα από τα κορυφαία φόρουμ σε διεθνές επίπεδο για θέματα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας σε όλες της τις πτυχές και εκφάνσεις της (π.χ. οικονομική ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια, διακρατική ασφάλεια κλπ.). Στο πλαίσιό της αναπτύσσονται επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο την αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων και πιεστικών κινδύνων ασφαλείας στον κόσμο και, σε τελική ανάλυση, την προώθηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου. Στη φετεινή διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους συνολικά 18 αρχηγοί κρατών, 12 αρχηγοί κυβερνήσεων και 70 Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέσα σε ένα σύνολο 550 προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο Υπουργός Άμυνας Mark Esper αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μία από τις πιο σκληρές πολιτικές αντιπάλους του Trump, Nancy Pelosi. Στο Μόναχο θα βρεθεί και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μέτρα για τα ΜΟΕ

Στις 17 Φεβρουαρίου ξεκινά η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα και τη δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ΜΟΕ, η Αθήνα θα επαναλάβει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης συμμαχιών σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Στο τέλος του μήνα η φρεγάτα Ψαρά θα συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider