Στα χέρια Γάλλων περνάει η πιο χρεωμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, Telecom Italia. Ο δισεκατομμυριούχος Xavier Niel αγόρασε ποσοστό μετοχών της ιταλικής εταιρείας αξίας 1,7 δισ. με αποτέλεσμα να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από την γαλλική εταιρεία Vivendi.

O Xavier Niel, ιδρυτής της εταιρείας Iliad SA, διαθέτει ποσοστό 11% στην μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας μέσω της προσωπικής επενδυτικής εταιρείας του, σύμφωνα με καταχώριση στην ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπολογίζεται ότι ο Niel μαζί με τον επικεφαλής της Vivendi, Vincent Bollore κατέχουν το 30% των μετοχών της εταιρείας, η οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες ελεγχόταν από την ισπανική Telefonica και μια ομάδα ιταλικών τραπεζών.

Σύμφωνα με δηλώσεις ατόμου με γνώση του θέματος στο Bloomberg, η Vivendi δεν ζήτησε από τον Niel να επενδύσει στην Telecom Italia και οι δύο πλευρές δεν δρουν συντονισμένα. Εκπρόσωπος της Vivendi αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.  

Η αλλαγή των βασικών μετόχων έρχεται σε μια εποχή που ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia, Marco Patuano προσπαθεί να αναβιώσει την εταιρεία και να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού για να μειώσει τον δανεισμό της, ύψους σχεδόν 27 δισ. ευρώ

Η Telecom Italia είναι ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών διαδικτύου στην Ιταλία.