Ο Draghi πρέπει να βγάλει… λαγό από το καπέλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Draghi πρέπει να βγάλει… λαγό από το καπέλο

Ο Mario Draghi θα πρέπει να βρει κάτι που θα αιφνιδιάσει τις αγορές συναλλάγματος την επόμενη εβδομάδα γιατί αλλιώς διακινδυνεύει μια ανάκαμψη του ευρώ που μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Τα καλά νέα για το Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη είναι ότι οι αναλυτές θεωρούν πως ξεπεράσει τις προσδοκίες των αγορών για τα μέτρα που θα πάρει η ΕΚΤ για τη ποσοτική χαλάρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για το ευρώ με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν η εκκίνηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων έριξε το ενιαίο νόμισμα σε χαμηλό 12ετίας. Τα options δείχνουν ότι υπάρχει 70% πιθανότητα το ευρώ να ξαναπέσει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, από 18% που ήταν κατά τη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβρη.

«Πρόκειται να τραβήξει λαγό από το καπέλο του, απλά δεν είμαστε σίγουροι τι λαγός θα είναι αυτός», δήλωσε ο Steven Bell, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής macro στρατηγικών στην BMO Global Asset Management η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 244 δισ. «Το ευρώ θα πέσει πολύ», πρόσθεσε.

Ο Bell προβλέπει πως η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα μειωθεί σημαντικά προσεγγίζοντας το χαμηλό έτους στα 1,0566 δολάρια. Την πρωί της Πέμπτη (11:12 πμ ώρα Ελλάδος) το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωνε πτώση 0,1% στα 1,0611 δολάρια.

Οι τρόποι με τους οποίους ο Draghi μπορεί να ξεπεράσει στις προσδοκίες των επενδυτών περιλαμβάνουν την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων το οποίο βρίσκεται στο 0,2% κατά 0,2 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Bell. Οι τιμές των futures που επεξεργάστηκε το Bloomberg δείχνουν ότι οι αγορές αναμένουν μείωση του επιτοκίου κατά 0,1%.

Ακόμη σύμφωνα με τον Steven Bell, o επικεφαλής της EKT μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συμπεριλαμβάνοντας και εταιρικά ομόλογα ή ομόλογα τοπικών κυβερνήσεων. Ακόμη μπορεί να καταργήσει τον κανονισμό που δεν επιτρέπει την επαναγορά ομολόγων με αποδόσεις μικρότερες από το βασικό καταθετικό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider