Οι πέντε μεγαλύτεροι μύθοι της αποταμίευσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πέντε μεγαλύτεροι μύθοι της αποταμίευσης

Ήταν σχεδόν πριν 6 χρόνια όταν ο David Bach κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Start Over, End Rich» (Ξεκίνησε από το μηδέν, κατέληξε πλούσιος), το οποίο περιλάμβανε συμβουλές οικονομίας για καλύτερα γερατειά. Στην ουσία στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας βάσιζε ολόκληρη τη θεωρία περί εξοικονόμησης σε μια απλή αρχή την οποία ονόμαζε «latte factor»: εάν θες να καταλήξεις πλούσιος θα πρέπει να εφιστήσεις την προσοχή σου σε μικροέξοδα της καθημερινότητάς σου, όπως για παράδειγμα για τον latte σου.

Έξι χρόνια μετά, εν έτει 2015, ένας επιτυχημένος νέος, ο Ethan Bloch αποφασίζει υποστηρίζει πως η αποταμίευση και η εξοικονόμηση χρημάτων συνίσταται σε κάτι τελείως διαφορετικό από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, και καταρρίπτει κάθε τέτοιου είδους συμβουλή με μια απλή φράση: «Απλά πιείτε τον γ... τον latte σας!»

Ο τριαντάχρονος ιδρυτής της Digit, μιας οnline «χρηματοπιστωτικής» εταιρείας, «ανάβει» όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από κλισέ οικονομικές συμβουλές που απευθύνονται στη γενιά του και περιλαμβάνουν τον εσπρέσσο. Αυτό που τον εκνευρίζει, όπως λέει, είναι ο «Latte Factor», το ότι δηλαδή οι άνθρωποι μπορούν να εκοικονομήσουν χρήματα περικόπτωντας μικρές συνήθειες της καθημερινότητάς τους όπως τον καφέ.. Ο Bloch δεν τα τρώει αυτά. «Το να σου τριβελίζει συνεχώς το μυαλό αυτή η συμβουλή και να αυτοελέγχεσαι όλη την ώρα για να εξοικονομήσεις 3 δολάρια αποτελεί κατανάλωση άνευ λόγου και αιτίας χρόνου και ενέργειας», επισημαίνει.

Ο ίδιος δεν είναι εναντίον της εξοικονόμησης. Απλά θεωρεί ότι η τεχνολογία -ειδικά η δική του- είναι καταλληλότερη για να επιτευχθεί. Κι ότα λέμε δική του τεχνολογία εννοούμε έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε από την Digit για να παρακολουθεί τον λογαριασμό του χρήστη και να αναλύει τα προγραμματισμένα έσοδα και δαπάνες του. Όταν ο «ελεγχτής» κρίνει ότι υπάρχει περίσσευμα, το έξτρα ποσό μεταφέρεται απλά στον αποταμιευτικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο χρήστης. Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή είναι 27 ετών.

Η ζωή του Bloch μοιάζει να ξεκίνησε στην άνθιση των startups. Έπαιζε με την Qbasic(γλώσσα προγραμματισμού) στις 9, πουλούσε το λογισμικό μέσω EBay γύρω στις 11, ττριπλασίασε το ποσό που είχε συγκεντρώσει μέχρι που 7.000 δολάρια στην τεχνολογική άνθιση, έγινε συνιδιοκτήτης της εταιρείας Flowtown στα 23 και κατέληξε να εργάζεται για τη Digit 3 χρόνια πριν.

Ερωτηθεις για το ποιός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει και τι πρέπει να κάνει γι' αυτό ο νεαρός επιτυχημένος επιχειρηματίας αποφάσισε όχι να δώσει απαντήσεις αλλά να καταρρίψει πέντε από τα πιο γνωστά μέχρι σήμερα στερεότυπα

«Είναι σημαντικό να βρεις μια δουλειά και να αρχίσεις να αποταμιεύεις για τη σύνταξη από τη στιγμή που θα βγεις από το κολέγιο»

Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει ο Bloch, είναι πιο σημαντικό να περνάς το χρόνο σκεπτόμενος τι θέλεις να κάνεις για να βελτιώσεις την «πιστοληπτική» σου ικανότητα.

«Είναι ο τομέας της σκέψης που οι άνθρωποι θα πρέπει να διοχετεύουν το άγχος τους. Αναλογειστείται πόσο πολύ σας ενδιαφέρουν τα χρήματα και τι σημαίνει αυτό για την δουλειά που θα βρείτε στο μέλλον. Εάν ο στόχος σας είναι «θέλω απλώς να χαλαρώνω και να σερφάρω θα πρέπει να στίψετε το μυαλό σας πως θα μπορέσετε να τον επιτύχετε μια μέρα, παρόλο που δεν κοστίζει τόσο πολύ να σερφάρεις στην Αμερική. Εύκολα μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος.

Ακόμα κι αν έχετε έναν τόνο από φοιτητικά δάνεια, αυτό που θα προτιμούσα είναι να καταλάβω τι σκοπεύετε να κάνετε με τη ζωή σας, πριν αρχίσετε να εφευρίσκετε τρόπους αποπληρωμής τους. Αν είστε 21, 22, αξίζει να περάσετε τα επόμενα χρόνια σκεπτόμενοι τι θέλετε να γίνεται στη ζωή σας. Θα αποδειχτεί μια πιο χρήσιμη μακροπρόθεσμη επένδυση που μπορεί και να βοηθήσει στο να αποπληρώσετε μελλοντικά τα χρέη σας. Όταν τελειώνουμε το σχολείο είναι σαν να πρέπει ή να πληρώσουμε τα δάνειά μας ή να πάμε στην κόλαση. Για το λόγο αυτό καλό είναι να βγαίνουμε λίγο από την ζώνη του φόβου».

«Το να πάρεις πιστωτική κάρτα μόλις τελειώσεις το σχολείο είναι πράγματι επικίνδυνο».

Όχι απαραίτητα, αναφέρει ο Bloch, ο οποίος πήρε την πρώτη πιστωτική του κάρτα σε ηλικία 11 ετών.

«Εάν έχετε την δυνατότητα, πάρερε μια πιστωτική κάρτα.Επιλέξτε μια με χαμηλό όριο ώστε να έχετε τη χαρά της εμπειρίας και να εκπαιδευτείται στην εξόφλησή της, θα αποδειχτεί χρησιμότατο στο μέλλον. Κανονίστε να πληρώνεται αυτόματα από το λογαριασμό σας. Εάν το όριο είναι χαμηλό δνε ρισκάρεις να καταστρέψεις τη ζωή σου , απλά την χρησιμοποιείς σαν βοηθητική ρόδα».

«Το αμερικανικό όνειρο, κι όχι μόνο, περιλαμβάνει την αγορά ενός σπιτιού»

Ο Bloch έχει πολύ λίγο εξασκηθεί στο θέμα της ιδιοκατοίκησης γι αυτό και είναι απόλυτος.

«Μην αγοράζετε σπιτι. Αν και εξαρτάται από το που ζει κανείς στις μέρες αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομικό το να νοικιάζεις από το να αγοράζεις.

Οι άνθρωποι στα είκοσί τους, δεν έχουν πολλές ευθύνες, αυτό ακριβώς είναι που πρέπει και να αξιοποιούν. Ακόμα κι αν δεν έχουν πολλά χρήματα σε αυτή την ηλικία θα μπορούσαν να βγάλουν πολύ περισσότερα στο μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία έχετε το δικαίωμα να είστε λίγο πιο τολμηροί από ότι αργότερα όπου τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα».

«Όταν αποφοιτήσεις προσπάθησε αμέσως να δημιουργήσεις ένα "ταμείο" έκτακτης ανάγκης»

Ο Bloch απορρίπτει και τα ταμεία έκτακτης βοήθειας

«Οι άνθρωποι σπαταλούν πολύ χρόνο στο να σκέφτονται ή να αγχόνονται για το πως θα αποταμιεύσουν κεφάλαια για κάποια έκτακτη ανάγκης. Ακόμα κι αν έχεις έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό και κάτι στραβό συμβεί, τα χρήματα δεν εξακολουθησουν να είναι εκεί, ακόμη και αν έχετε να πληρώσετε Penalty».

«Οι επενδύσεις είναι δύσκολες, οι μετοχές είναι σέξι»

Είναι πραγματικά πολύ απλό να διαχειριστεί κανείς τα χρήματά του. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ατζέντες και συνηθίζουν να τζογάρουν στους δείκτες.

«Αν επιλέξεις όμως μια μακροχρόνια επένδυση, μπορείς απλά να τοποθετήσεις τα χρήματά σου κάπου σίγουρα και να επιστρέψεις στην κανονική ζωή σου. Ούτε οικονομικό σύμβουλο δεν χρειάζεστε γι αυτό. Εάν η παραγωγικότητα της χώρας αυξάνει, η οικονομία πάει καλά. Εκτός κι αν γίνει ένας πυρηνικός πόλεμος ή ένας αστεροειδής καταστρέψει τον πλανήτη γη, τα χρήματά σου είναι εξασφαλισμένα και θα σου αποφέρουν έναν εύλογο ποσό για το υπόλοιπο της ζωής σου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider