Με εκρηκτικούς ρυθμούς, πολύ υψηλότερους από τις σχετικές προβλέψεις, αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια η βιομηχανίας κατασκευής μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας. Κίνα κι Αμερική θα αποτελέσουν σίγουρα τους βασικούς παίκτες ωστόσο η έκρηξη της βιομηχανίας δεν αναμένεται να περιοριστεί εκεί.
Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα φτάσει συνολικά τα 942 gigawatts έως το 2040, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη του Bloomberg NEF που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η ανάπτυξη μάλιστα αυτής της αγοράς θα απαιτήσει περί τα 620 δισ. δολάρια σε επενδύσεις.
Βασικός μοχλός της εκρηκτικής αυτής ανόδου θα είναι και η μείωση του κόστους των μπαταριών αυτών. Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg υπολογίζει ότι το κόστος ενός συστήματος αποθήκευσης ιόντων λιθίου κοινής ωφελείας θα μειωθεί κατά 52% έως το 2030.
Ωστόσο το κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση της Καλιφόρνια αναμένεται να αυξήσουν την ζήτηση τα επόμενα χρόνια χάρη στην άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων και των σχεδίων για αποθήκευση ηλιακής ενέργειας.
«Τα κόστη μειώνονται ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Yayoi Sekine, αναλυτής της BNEF με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αυτό θα συμβάλλει ώστε οι μπαταρίες να έρθουν στην ζωή μας πολύ ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε».
Οι συνέπειες των φθηνότερων μπαταριών ήδη επεκτείνονται σε πολλαπλές βιομηχανίες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι μπαταρίες τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά οχήματα που αρχίζουν να κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους μας. Ταυτόχρονα απελευθερώνουν την ηλιακή ενέργεια από τα στενά όρια του ήλιου, μέσω της δυνατότητας αποθήκευσης.
Οι βασικότερες αγορές που εστιάζουν στην βιομηχανία αυτή είναι δύο. Αρχικά η Κίνα, η οποία αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς την παραγωγή μπαταριών και στη συνέχεια η Καλιφόρνια η οποία προωθεί μια σειρά μέτρων τα τελευταία χρόνια που θα ωθήσουν άμεσα κι έμμεσα την κατασκευή περισσότερων μπαταριών. Μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που υιοθετούνται προβλέπεται ότι μέχρι το 2045 όλη η ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού να προέρχεται από ηλεκτρικές πηγές χωρίς την χρήση άνθρακα.
«Η αποθήκευση ενέργειας είναι το λογικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας » δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έτνουαρντ Φένστεν , εκτελεστικός πρόεδρος της ηλιακής εταιρείας Sunrun Inc. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. «Εάν πρόκειται να φτάσουμε στο 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα χρειαστούμε αποθήκευση».