Ξεπέρασε τον εαυτό του ο... Super Mario

Rosina Kousta
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τον εαυτό του ο... Super Mario

Στην τελευταια συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Mario Draghi - ή Super Mario κατα πολλούς, ξεπερνά τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών. Αναλυτικότερα:

Όπως αναμενόταν το depo rate (επιτόκιο καταθέσεων) μειώνεται κατα 10 μονάδες βάσης (10bps) στο -0,40%. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε η πτώση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations) κατα 5bps και διαμορφώνεται στο 0% από τις 16 Μαρτίου, ενω θετικά εξέλαβαν οι αγορές και την μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (marginal lending facility) στο 0,25% (μείωση κατά 5 μονάδες βάσης).

Μεγάλης σημασίας ακόμα ειναι η νεα σειρα repos 4ετίας (TLTROs ) με αφετηρία τον Ιούνιο και μάλιστα αρχικά στα επιπεδα επιτοκιων των πραξεων κύριας αναχρηματοδότησης. Αν, όμως, ξεπεράσουν ένα ορισμένο όριο (threshold), θα φτάσουν ακόμα και σε επίπεδα depo rates. Τα επιτόκια αυτά αναμένεται να συνδεονται με το δανεισμό πράγμα το οποιο καθιστα προφανή την προσπάθεια της ΕΚΤ να ενθαρρυνει τις τράπεζες να δανείζουν «φθηνά».

Τα δυο σημεία της ομιλίας του Draghi όμως που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε αυτή τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν:

α) η περαιτέρω επέκταση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Programme - APP). Για την ακρίβεια ο Draghi ανακοίνωσε αύξηση στα €80δις από τα €20δις που ίσχυε μέχρι πρότινος, και

β) η ένταξη investment grade εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα (APP)

Όλα τα παραπάνω, για μια ακόμα φορα επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Draghi και την ΕΚΤ να επιδιώκουν να κρατήσουν το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχναμε πως τελικά η παροχή κινήτρων στις τράπεζες για αύξηση δανεισμού στην ουσία είναι μια ακόμα προσπάθεια για ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για την επιδίωξη της πολυπόθητης ανάπτυξης αφού με αυτά τα μέτρα αναμένεται το κλείσιμο του λεγόμενου output gap και εν τέλει η άνοδος του πληθωρισμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider