Υεμένη όπως Γάζα: Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και η σιωπή της Δύσης

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υεμένη όπως Γάζα: Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και η σιωπή της Δύσης

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια ένας ολικής κλίμακας πόλεμος μαίνεται στην Υεμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της αραβικής χερσονήσου σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία περιλαμβάνοντας το Στενό του Άντεν και πέρασμα από την Αφρική στην Ασία. Ο πόλεμος μεταξύ των Σηιτών Ισλαμιστών Χούθι της Υεμένης από την μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας η οποία μαζί με τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ εισέβαλαν στην Υεμένη τον Μάρτιο 2015 για να στηρίξουν την σουνιτοσηιτική εκκοσμικευμένη μερίδας του Σηίτη πρώην προέδρου Χάντι έχει κοστίσει την ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους εκατέρωθεν και έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας δημιουργώντας ανθρωπιστική κρίση μείζονος σημασίας και διαστάσεων. Έχει υπολογιστεί ότι από την αρχή της σύγκρουσης, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40.000 τραυματιστεί, κυρίως από τις σαουδαραβικές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Όπως όμως και στην περίπτωση της Γάζας, το ανθρωπιστικό δράμα των Υεμενιτών δεν φαίνεται να συγκινεί, τις ΗΠΑ-Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του επιτιθέμενου συνασπισμού

Το Μάρτιο του 2017, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι ενώ η Υεμένη δεν είναι ακόμη σε κατάσταση πλήρους πείνας, το 60% των Υεμένης ή 17 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσης ή έκτακτης ανάγκης. Τον Ιούνιο του 2017 επανεμφανίστηκε η επιδημία χολέρας η οποία ευθύνεται για ένα νεκρό ανά ώρα στην Υεμένη μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στα μέσα Ιουνίου υπήρξαν 124.000 περιπτώσεις και 900 θάνατοι σε 20 από τις 22 επαρχίες της Υεμένης. Έως τις 24 Ιουνίου 2017, οι συνολικές περιπτώσεις χολέρας στη χώρα υπερέβησαν τις 200.000, με 1.300 θανάτους.

Κατά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Διεθνή Αμνηστία και τον ΟΗΕ η αεροπορική εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με την στήριξη των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου 2015, πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά προφανή παραβίαση των κανόνων πολέμου. Από την πλευρά τους οι Χούθι αναπτύσσουν στοιχεία αεράμυνας και πυροβολικού καθώς και αποθήκες οπλισμού σε κατοικημένες περιοχές.

Σήμερα η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη οξύνεται περισσότερο από ποτέ με τις αμερικανοσαουδαραβικές δυνάμεις να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το σημαντικό λιμάνι της Χουντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα με τους 600.000 κατοίκους. Η γεωπολιτική σημασία της Χουντέιντα την καθιστά μήλο της έριδος για τους εμπολέμους με αμφίρροπη εξέλιξη και αποτέλεσμα καθώς το μέτωπο κινείται με βραδείς ρυθμούς. Με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ και του Ριάντ να κατακτήσουν την Χουντέιντα από τους Χούθι με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τον ντόπιο πληθυσμό, το ενδεχόμενο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης στην πόλη είναι ορατό. Όπως και να ‘χει, η μάχη για την Χουντέιντα θα δώσει τακτικό πλεονέκτημα σε εκείνον που θα επικρατήσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη, του οποίου το τέλος είναι αβέβαιο χρονικά και επιχειρησιακά. Όπως και στην περίπτωση της Κατεχόμενης Παλαιστίνης, για άλλη μια φορά η Δύση ή άλλως «Διεθνής Κοινότητα» τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όταν αυτά είναι σε συμφωνία με το συμφέρον της Δύσης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider