Η Αστρονομία και το άστρο της Βηθλεέμ

Στράτος Θεοδοσίου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αστρονομία και το άστρο της Βηθλεέμ

Δυο χιλιάδες χρόνια μετά την εμφάνιση του Άστρου της Βηθλεέμ οι αστρονόμοι ακόμα προσπαθούν να το συνδέσουν με κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, όπως κομήτης, διάττων, μετέωρο, απλανής, καινοφανής, πλανήτης, ζωδιακό φως, Σύνοδος πλανητών.

Κομήτης, λαμπρό σώμα πάνω στον ουρανό ικανό να τραβήξει την προσοχή των Μάγων. Όμως οι κομήτες προαναγγέλλουν τραγικά συμβάντα και θανάτους. Έτσι η εκδοχή αυτή απορρίπτεται.

Διάττων ουράνιο σώμα ασήμαντης μάζας και οι βροχές διαττόντων εντυπωσιακό φαινόμενο βραχείας διάρκειας. Είναι απίθανο να είδαν οι Μάγοι διάττοντες ή βολίδες, αφού όλα αυτά έχουν στιγμιαία λάμψη στον ουρανό.

Απλανής αστέρας. Αυτό υποστηρίζουν διάφοροι ξένοι αστρονόμοι που θεωρούν ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν ο αστέρας Βασιλίσκος.

Καινοφανής, ένα αμυδρό άστρο εκρήγνυται απότομα πολλαπλασιάζοντας τη φωτεινότητά του. Το αδύνατο σημείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι η ανάλαμψη του καινοφανούς θα ήταν αντιληπτή από όλους.

Πλανήτης. Ίσως η φαντασμαγορική Αφροδίτη. Ο καθηγητής της Αστρονομίας Γεώργιος Μπάνος διατύπωσε την άποψη ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν ο άγνωστος τότε πλανήτης Ουρανός.

Διπλή σύνοδος πλανητών: Διάφοροι αστρονόμοι ερεύνησαν όλες τις πλανητικές συνόδους από το 12 π.Χ. μέχρι το 6 μ.Χ. και βρήκαν ότι δύο σύνοδοι των πλανητών Αφροδίτης και Δία του 3 π.Χ. και 2 π.Χ. αντιστοίχως στον αστερισμό του Λέοντα, κοντά στον Βασιλίσκο, πιθανώς, να σχετίζονται με το άστρο της Βηθλεέμ.

Τριπλή σύνοδος πλανητών: Ο Δίας και ο Κρόνος το 7 π.Χ. βρίσκονταν για 8 μήνες σε απόσταση 3 μοιρών και τρεις φορές μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του 7 π.Χ. σχεδόν ενώθηκαν οπτικά σε μια τριπλή σύνοδο, αφού πλησίασαν σε απόσταση 1 μοίρας. Ένα πραγματικά σπάνιο γεγονός. Ο Κέπλερ πίστευε ότι η τριπλή σύνοδος Δία-Κρόνου του 7 π.Χ., που προβαλλόταν στον αστερισμό των Ιχθύων ήταν το άστρο της Βηθλεέμ στην οποία, στα όρια των αστερισμών Κριού-Ιχθύων, προστέθηκε και ο Άρης το 6 π.Χ.

Πολλαπλή σύνοδος πλανητών: Ο Κωνσταντίνος Χασάπης προτείνει την πολλαπλή σύνοδο των 7 τότε γνωστών πλανητών, που ήρθαν σε σύνοδο τον Απρίλιο του 6 π.Χ. στους ζωδιακούς αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού.

Ζωδιακό φως: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Ferrari d’Occhiepo υποστηρίζει την εμφάνιση του ζωδιακού φωτός μαζί με τη σύνοδο των πλανητών Δία-Κρόνου.

Η άποψή μας

Θεωρούμε ότι οι αστρονομικές ερμηνείες για το άστρο της Βηθλεέμ, για όσους τις ασπάζονται, δεν βρίσκονται σε σύγκρουση με τις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Το σημαντικό στην όλη υπόθεση δεν είναι αν το άστρο της Βηθλεέμ υπήρξε, αλλά το τι στην πραγματικότητα συμβολίζει. Δεν πρέπει να μας απασχολεί αυτή καθεαυτή η εμφάνιση του άστρου, αλλά η έλευση, ο ερχομός του Θεανθρώπου!

Για εμάς το άστρο της Βηθλεέμ, είναι το άστρο της αληθινής αγάπης, που δεν αποτελεί έπαθλο μιας κάποιας αλαζονικής επιστημονικής κατάκτησης, ούτε απόδειξη οποιασδήποτε μεταφυσικής πίστης. Το φως του αποκαλύπτεται αυθόρμητα σε όλους εκείνους, που δεν θα χαθούν στα απροσπέλαστα ορθολογιστικά μονοπάτια μιας κάποιας επιστημονικής γνώσης, αλλά θα νιώσουν την ύπαρξή του στα κατάβαθα της ψυχής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider