Αδήριτη ανάγκη η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Νατάσα Γκαρά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδήριτη ανάγκη η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης είναι μία μοναδική περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, εύφορη γη, θάλασσα, κοιτάσματα ορυκτών, γεωθερμία, πλούσια ιστορία, μνημεία, πολυπολιτισμικότητα και αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων. Παράλληλα, στην περιοχή έχουμε μεγάλες βιομηχανίες υψηλής ποιότητας και ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο. Είμαστε η πύλη στην Ευρώπη, αλλά και στις αγορές της Ανατολής και των Βαλκανίων.

Ωστόσο, η Περιφέρειά μας για δεκαετίες ήταν παραμελημένη από την κεντρική εξουσία, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αρκετά απομονωμένη. Είδαμε έργα βιτρίνας, αλλά είναι χαρακτηριστική η έλλειψη βασικών υποδομών. Ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν οι πλείστες δυνατότητες της περιοχής και η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, ενώ ποτέ δεν υπήρξε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Μέχρι τώρα, τα κεφάλαια που επενδύονταν πήγαιναν σε συγκεκριμένες τσέπες και δεν επέστρεφαν στην τοπική κοινωνία. Είναι άλλωστε ενδεικτική η αποτυχία των επενδυτικών νόμων του παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κουφάρια. Η διασυνοριακότητα, που θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο στις εξαγωγές και τον τουρισμό, μας αφήνει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις.

Σήμερα, έχουμε αποδεχτεί ότι το «αναπτυξιακό μοντέλο» που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες μας οδήγησε σε κρίση και φτωχοποίηση. Και τίθεται ως αναγκαιότητα πια η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, καθώς οι πόροι και οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι αρκετές. Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο όμως, πρέπει να είναι αποκύημα συλλογικής επεξεργασίας με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Το αναπτυξιακό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ήταν μία χρυσή ευκαιρία που υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Είναι η πρώτη φορά που πολίτες, εκπρόσωποι θεσμικών και παραγωγικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και υπουργοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τα προβλήματα, τις λύσεις, αλλά κυρίως προτάσεις αξιοποίησης πόρων και δυνατοτήτων που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, στην εργασία, και την παραγωγή. Η συμμετοχή στις πολύωρες συνεδρίες ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου κι αυτό φανερώνει την ανάγκη που υπάρχει να γυρίσουμε σελίδα και να αλλάξουμε, όχι μόνο παραγωγικό μοντέλο και τις ενέργειές μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πλέον διεκδικούμε, σχεδιάζουμε και προτείνουμε.

Η δραστηριότητα στο συνέδριο ήταν υπερκομματική, παραγωγική και συλλογική, με προτάσεις ενδιαφέρουσες που μας γεμίζουν αισιοδοξία για τις επόμενες μέρες. Στόχος μας είναι από κοινού να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις μικρές και μεγάλες δυνατότητες της περιοχής μας, ώστε να ενισχυθεί η εργασία, να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής και να παραχθεί πλούτος που θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία. Με τη μετατροπή της Θράκης σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα σε σύνδεση με τη μεταποίηση, την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών και κυρίως της γεωθερμίας, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών, από τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα ως τα λιμάνια και το βασικότερο, θα έλεγα, την αξιοποίηση του νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου, ανακοινώθηκαν πολύ θετικές εξελίξεις κυρίως για τον Νομό Έβρου, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μεταξύ αυτών, ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης για τη Σαμοθράκη με περιβαλλοντικές δράσεις κι έργα, βασικές υποδομές, στήριξη των πληγέντων. Επίσης, ειδικό πρόγραμμα υποδομών για τον Έβρο ύψους 26,3 εκ.ευρώ, η αποκατάσταση των μεταλλείων της Κίρκης, χρηματοδότηση για έργα στο Λιμάνι και στο Τελωνείο των Κήπων. Ενίσχυση του ΔΠΘ, της ΕΒΖ, των Νοσοκομείων και παραχώρηση έκτασης του Λιμένα στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι εξαγγελίες. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επεξεργασίας των τελευταίων 2,5 ετών σε συνεργασία και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Το αναπτυξιακό συνέδριο ήταν ένα μέρος της δουλειάς μας που ανοίγει δρόμους για σημαντικές παρεμβάσεις ενταγμένες σε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο κοινής δράσης, δημοκρατικών διαδικασιών και ισότιμη συμμετοχή όλων, και κυρίως των πολιτών, στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την Περιφέρειά μας, τη χώρα μας, τη ζωή μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider