Κτηματολόγιο και Δικαστικό Μέγαρο, θέματα αιχμής για τη Ρόδο

Βασίλειος Καταβενάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο και Δικαστικό Μέγαρο, θέματα αιχμής για τη Ρόδο

Οι πολιτικές συγκυρίες, η οικονομική κρίση και ένα βάναυσο φοροασφαλιστικό σύστημα που αποτελούσε ευθεία και κατά μέτωπο επίθεση κατά των ελευθέρων επαγγελματιών έπληξαν κατά κύριο λόγο τους δικηγόρους που πλέον αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης.

Η υποψηφιότητά μου για την θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου είναι απόρροια της γνώσης και της πείρας που απέκτησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη διοίκησή του και γι’ αυτό με σθένος θα προσπαθήσω να βελτιωθούν όσο το δυναντόν περισσότερο οι συνθήκες τις οποίες βιώνουμε ως κλάδος.

Είναι ευθύνη του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ενώσει τις θέσεις και τις αντιθέσεις των μελών του και μαζί με ένα ενεργό διοικητικό συμβούλιο και σύλλογο να προασπιστεί το δικηγορικό λειτούργημα και να αγωνιστεί για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, για την ενίσχυση των υποδομών, για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των δικαστηρίων και να δραστηριοποιηθεί για την νομοθετική μεταρρύθμιση των αντισυνταγματικών φοροασφαλιστικών μέτρων που αυθαίρετα επιβλήθησαν και απειλούν την επαγγελματική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια.

Φυσικά, εξίσου σημαντικό μέλημα και επιδίωξή μου είναι ο Πρώτος Επιστημονικός Σύλλογος του τόπου μας, με δράσεις, τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες να είναι παρών σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη και την ευημερία της.

Το Δικαστικό Μέγαρο και το Κτηματολόγιο αποτελούν θέματα αιχμής για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

Το δικαστικό μέγαρο κρίνεται ανεπαρκές, ακατάλληλο κι επικίνδυνο. Πριν από ένα περίπου έτος κατέθεσα προσωπικά σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για την επικινδυνότητα του κτιρίου. Η λύση που θα πρέπει να δοθεί εξαρτάται πρωταρχικά από την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων φορέων αλλλά και από τη μεθοδικότητα των ενεργειών του ΔΣΡ και κυρίως από τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δήμου, του ΤΕΕ και γενικά της τοπικής κοινωνίας.

Λύσεις υπάρχουν είτε υπό τη μορφή της μεταστέγασης είτε με τη μορφή της επέκτασης. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση όλων των παραπάνω, σύμπνοια και μεθοδευμένες ενέργειες. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μέχρι τώρα συνεχή εναλλαγή κυβερνήσεων, υπουργών, προισταμένων αλλά και στη γενικότερη αναταραχή της χώρας που όλοι βιώνουμε. Οι προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η λύση και σύντομα.

Το Κτηματολόγιο Ρόδου αφέθηκε από την κεντρική Διοίκηση που δε φρόντισε στην μετεξέλιξή του και στη μηχανοργάνωσή του. Και φτάσαμε σήμερα να αναμένουμε την ένταξή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ένα νέο ενιαίο φορέα, που δανείστηκε τις διατάξεις του από το Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για την ομαλή ένταξή του, ώστε να δοθούν λύσεις στα τεχνικά και νομικά ζητήματα που θα δημιουργηθούν με σύσταση ειδικής επιτροπής και με τη συνεργασία του ΤΕΕ. Η προσωρινή παύση του Κτηματολογικού διευθυντή υπήρξε ένα σοβαρό πλήγμα, ενώ ο Κτηματολογικός Δικαστής οφείλει να επιτείνει τις προσπάθειές του για την εύρυθμη λειτουργία του. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και παρακολουθούμε τις προσπάθειες και τις εξελίξεις καθημερινά.

Μετά από δέκα χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, μέσα από αγωνίες, δισεπίλυτα θέματα, απρόβλεπτες καταστάσεις και αμέτρητες περιπτώσεις που έχρηζαν άμεσων αποφάσεων, το προσωπικό κέρδος μου είναι η γνώση ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και ούτε αυτόματος πιλότος υπάρχει για τη συνετή διοίκηση, για την ισορροπία, για την προστασία των μελών, για την λειτουργία του συλλόγου και την καθημερινότητα του συναδέλφου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider