Φοβού τα εμπορεύματα... όλο το 2016

Rosina Kousta
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοβού τα εμπορεύματα... όλο το 2016

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στην προσφορά των εμπορευμάτων (commodities), αυτές εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς και πλέον κρίνεται αναγκαίο να εξεταστεί εκ νέου η επενδυτική στρατηγική.

Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, ενδεχομένως, οι επενδυτές να πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το commodity allocation (κατανομη επενδυτικων κεφαλαιων σε εμπορευματα).

Συγκεκριμένα, συνιστάται να παραμείνουν underweight στα εμπορεύματα για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η Goldman Sachs προβλέπει μέσω του δείκτη των commodities S&P GSCI συνολικές αποδόσεις της τάξεως του -8% για τους επομένους 3 μήνες, -4% για τους επομένους 6 μήνες και -1% για τους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των διαφόρων commodity sectors, εξακολουθεί να παρατηρείται απόκλιση στην τάση ζήτησης των commodities, μεταξύ των σχετικά λιγότερο αμυντικών (bearish) εμπορευμάτων ως προς τις λειτουργικές δαπάνες, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), και των περισσότερο bearish, όπως ο τομέας της πιο βαριάς βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην Κίνα, όπου η ανάπτυξη απομακρύνεται από τις επενδύσεις σε πάγια και στρέφεται προς την ιδιωτική κατανάλωση.

Ως εκ τούτου, και παρά τις χαμηλές τιμές spot των εμπορευμάτων και τις χαμηλές αποδόσεις, τα σημερινά επίπεδα τιμών κρίνονται κάθε άλλο παρά ελκυστικά για να μπει κανείς στην αγορά των commodities, ευελπιστώντας σε μια άνοδο, παρά την ασυμμετρία στο ισοζύγιο ρίσκου – απόδοσης που παρατηρείται σήμερα.

Ειδικότερα ως προς το πετρέλαιο, επισημαίνονται τα εξής:

- Οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό του εφοδιασμού πετρέλαιου κατά τη συνεδρίαση στις 4ης Δεκεμβρίου, οδήγώντας τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ (WTI) στα 36,65 δολάρια/βαρέλι εντός της ημέρας, ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009. [Από τότε, το Brent υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια/βαρελι εντός της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα απο το 2004]

- Οι τιμές αυτές βρίσκονται κοντά στην τρέχουσα πρόβλεψη της Goldman Sachs όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου για τους επόμενους 3 μηνες στις ΗΠΑ στα 38 δολάρια/βαρέλι, μετά το πέρας των οποίων προβλέπουν αύξηση σε 45 και 50 δολάρια/βαρέλι για τους επομένους 6 και 12 μήνες αντίστοιχα. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον θα δούμε τους πτωτικούς κινδύνους (downside risks) να εντείνονται για τα commodities, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να φτάσουμε (ή ακόμη και να ξεπεράσουμε) τη μεγίστη αποθηκευτική δυναμικότητα στην αγορά του πετρελαίου , το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση το κόστος αποθήκευσης στα 20 δολάρια/βαρέλι.

- Η σταθερή χρηματοδοτηση των παραγωγών σχιστόλιθου στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 2014/15 συνεπάγεται, επίσης, ότι η αυξημένες οικονομικές πιέσεις πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να επιτευχθούν τελικά οι αναγκαίες προσαρμογές στην προσφορα (supply adjustments). Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, αυτές ερμηνεύονται ως η κυρια δύναμη εξισορρόπησης στην αγορά πετρελαίου. Πλέον υπάρχει και η αυξημένη πιθανότητα να ενταθεί ο λειτουργικός κίνδυνος, αφού τα αποθέματα θα ξεπερνούν πλέον τη διαθέσιμη αποθηκευτική δυναμικότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγησει τις τιμές σε κατάρρευση με το κόστος παραγωγής (προϋποθέτοντας ότι το WTI βρίσκεται στα 20 δολάρια/βαρέλι), πιέζοντας σε μια πιο άμεση προσαρμογή της προσφοράς.

- Οι κίνδυνοι για το άμεσο μέλλον επικεντρώνονται στο πόσο χαμηλή είναι η ζήτηση καθώς προχωρούμε στο χειμώνα, και στη συνέχεια στο πόσο ταχεία θα είναι η απρόσκοπτη επιστροφή του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, στην πραγματικότητα. Τελικά όμως, η προσαρμογή της προσφοράς που ειναι αναγκαια για τις αγορές πετρελαίου θα πρέπει να προέρχεται από πηγες εκτός του OPEC, το οποίο δεν αποτελεί τον κανόνα.

- Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να πιέζεται από την άνοδο του δολαρίου (υψηλότερες τιμές ισοτιμίας), αλλά σε αντίθεση με το 2014 είναι κοντά στο fair value (εύλογη αξία).

- Σε όλο το συγκρότημα του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων, οι τιμές κινούνται κατά κύριο λόγο (κατά μέσο όρο 81%) από την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα (slack) και το δολαρίο των ΗΠΑ.

- Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σήμερα πολύ κοντά στην εύλογη αξία τους (fair value) και τo ισοζυγιο κινδυνου – αποδοσης τείνει να είναι μετρiοπαθως underweight σε μια αύξηση του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider