Το στοίχημα της Fed για το 2016

Rosina Kousta
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στοίχημα της Fed για το 2016

Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στην ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στις 25-50 μ.β. Η εν λόγω απόφαση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη στις αγορές, καθώς η Federal Reserve τις είχε προϊδεάσει κατάλληλα.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε τους κινδύνους που διέπουν στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας ως «ισορροπημένους», αλλάζοντας τη ρητορική της σε σύγκριση με την προηγούμενη ανακοίνωσή της όπου είχε κάνει λόγο για «σχεδόν ισορροπημένους» κινδύνους.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο χρονικό πλαίσιο και το μέγεθος των μελλοντικών προσαρμογών στα οποία έχει καταλήξει η Fed, παρότι στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι «η επιτροπή αναμένει ότι η εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών θα δικαιολογεί μόνο σταδιακές αυξήσεις του ομοσπονδιακού επιτοκίου» , τονίζοντας ότι οι επόμενες αποφάσεις της επιτροπής θα ληφθούν ανεξάρτητα από τα οικονομικά στοιχεία (data dependency).

Στην ανακοίνωσή της, η Fed διαμηνύει επίσης ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ισολογισμό της στα τρέχοντα επίπεδα μέχρις ότου «δρομολογηθεί οριστικά η ομαλοποίηση του επιπέδου των ομοσπονδιακών επιτοκίων». Όσον αφορά στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, στην ανεργία και τον πληθωρισμό, οι μέσες εκτιμήσεις της Fed δεν άλλαξαν ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 αναθεωρήθηκε προς τα επάνω κατά 10 μονάδες βάσης (στο 2,4%), ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 και το 2018 διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 2,2% και 2% αντίστοιχα. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 4,7% την επόμενη τριετία, μια εκτίμηση ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη του 4,8%. Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 10 μονάδες βάσης για το τρέχον και το επόμενο έτος (στο 1,3% και το 1,6% αντίστοιχα), αλλά διατηρήθηκε αμετάβλητος για το 2017 και το 2018, όπου η Fed εκτιμά ότι θα πετύχει τον στόχο του 2%.

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμενόταν το διάγραμμα σημείων (dot plot) της Fed. Παρότι υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για υποχώρηση του μέσου σημείου, αυτό παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,375%, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Δεδομένου όμως ότι στην αγορά έχουν προεξοφληθεί μόνο δύο αυξήσεις για τον επόμενο χρόνο και ότι η διάμεσος του 2016 παραμένει αμετάβλητη, είτε η αγορά είτε η Fed θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την εκτίμησή τους εντός του προσεχούς 12μήνου. Το μέσο σημείο του 2017 υποχώρησε κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,375%, ενώ η μέση πρόβλεψη για το 2018 διαμορφώθηκε κατά 12,5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,25%. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ισορροπίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,5%.

Στη συνέντευξη Τύπου που διαδέχθηκε τη συνεδρίαση της Fed, η πρόεδρος Janet Yellen διαμήνυσε ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας «αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην αμερικανική οικονομία» και ότι «βλέπουμε μια οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης βελτίωσης». Επισήμανε, επίσης, ότι οι εξελίξεις στο εξωτερικό εξακολουθούν να εμπεριέχουν κινδύνους, αν και «φαίνονται να έχουν υποχωρήσει μετά το περυσινό καλοκαίρι».

Η Fed παραμένει προσηλωμένη στην επαναφορά των επιτοκίων στην κανονικότητα και οι αγορές προβλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης ανά τρίμηνο για το 2016. Κατά τη γνώμη μας, ο βασικός κίνδυνος έγκειται στο ότι ίσως η Fed να μην κατορθώσει να το πράξει αυτό, απογοητεύοντας τις αγορές το 2016, όπως συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider