Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κανείς θαύματα από τον προτεινόμενο τρίτο γύρο απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και αρνήθηκε να δώσει κάποιο χρονικό πλαίσιο για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που θα δώσει τέλος στον πόλεμο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι το Κίεβο απέστειλε στη Μόσχα πρόταση να διενεργηθεί ένας ακόμα γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα και ότι θέλει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει κάποιος σημαντικές εξελίξεις στην κατηγορία των θαυμάτων –είναι μετά βίας δυνατό στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Σκοπεύουμε να επιδιώξουμε τα συμφέροντά μας, σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να εκπληρώσουμε τα εγχειρήματα που ορίσαμε οι ίδιοι από την αρχή».
Ερωτηθείς εάν μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πώς το Κρεμλίνο βλέπει το χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια κατεύθυνση σχετικά με τη χρονική στιγμή.
«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει πριν να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την πιθανότητα για κάποιες συναντήσεις υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ θα ηγηθεί της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις νέες συνομιλίες, στην προσπάθεια να τεθεί τέλος σε τρία και πλέον χρόνια πολέμου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Της αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρουστέμ Ουμέροφ», ο οποίος διορίστηκε πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και αυτή "θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπηρεσιών πληροφοριών", της ουκρανικής διπλωματίας και της προεδρίας, δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει να συζητηθούν με τη Μόσχα νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και επαναπατρισμός Ουκρανόπουλων από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι θέλει να «ετοιμαστεί συνάντηση» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».
.Οι δύο προηγούμενοι γύροι, τον Μάιο και τον Ιούνιο, που είχαν οργανωθεί υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχαν σημειώσει πρόοδο προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά είχαν καταλήξει σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Μέχρι τώρα οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν ασυμφιλίωτες: η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να της παραχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες που κατέλαβε, συν την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014, και να αποκηρύξει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την Ουκρανία, που θέλει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από το έδαφός της και δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της μεταξύ των οποίων συνέχιση της παράδοσης όπλων και ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, όρους που απορρίπτει η Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ