Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταστεί διαθέσιμη η νέα ψηφιακή εφαρμογή MyStreet, η οποία έρχεται να βάλει τάξη στον αστικό χώρο, στα τραπεζοκαθίσματα και στα εμπορεύματα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις εφαρμογές που έχουν γνωρίσει απήχηση στην κοινωνία αλλά έχουν φέρει και απτά αποτελέσματα.
Ως προς το MyStreet, η τεχνολογία έρχεται να δώσει λύση, από μία εφαρμογή δίδυμο αδελφάκι του MyCoast, στην οποίοι καλούνται οι δήμοι να «περάσουν» τους κοινόχρηστους χώρους και στη συνέχεια θα μπορούν οι πολίτες να ελέγχουν τι γίνεται με τα τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορεύματα.
«Θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο γιατί μόνο 100 δήμοι έχουν δημοτικές αστυνομίες. Στους υπόλοιπους δήμους θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την αστυνομία και το Λιμενικό αν τα τραπεζοκαθίσματα είναι στην ζώνη λιμένος. Βέβαια, τον Σεπτέμβριο πηγαίνουν 1297 νέοι δημοτικοί αστυνομικοί στους δήμους.
Με το MyStreet, λοιπόν, θα ανακοινώσουμε μέσα στην εβδομάδα την ημέρα που ακριβώς θα βγει στον αέρα στα δύο διαδικτυακά stores, θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τι γίνεται. Και επίσης, αν ο Δήμος τους δεν έχει περάσει τους χώρους που πρέπει, να τον πιέσουν, παρότι υπάρχει τέτοια συνεργασία και με την ΚΕΔΕ και με το Υπουργείο Εσωτερικών, να περάσει τα στοιχεία μέσα. Διότι, ενώ στο MyCoast τα στοιχεία τα είχαμε μόνο από δύο πηγές, Κτηματική Υπηρεσία και κάποιοι δήμοι με παραλίες, εδώ πέρα τα στοιχεία είναι μόνο σε δήμους, οπότε για να δουλέψει η πλατφόρμα όπως πρέπει, θα πρέπει οι δήμοι να κάνουν την εισαγωγή αυτή. Ήδη η Θεσσαλονίκη έχει τελειώσει. Ο Δήμος Αθηναίων σε μεγάλο βαθμό συνεργάζεται και περνάει τους χώρους και πολλοί άλλοι τουριστικοί δήμοι» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι θα μπορούν οι πολίτες να μπαίνουν και να βλέπουν αν τα τραπεζοκαθίσματα που βλέπουν μπροστά τους, τα εμπορεύματα, είναι νόμιμα ή όχι και θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγγέλλουν ανώνυμα ή επώνυμα.
Και επίσης το MyStreet κάνει και κάτι που είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου. Είναι ο πρώτος επίσημος τρόπος καταγραφής γεωχωρικής πληροφορίας. Τι είναι αυτό; Πού έχουμε απινιδωτές; Στην αμέσως επόμενη βερσιόν, σε μερικές ημέρες θα έχουμε τους απινιδωτές. Τι έχουμε ήδη; Ποια είναι τα σημεία καταφυγής; Ποτέ να μη γίνει σεισμός, όμως τελικά, όταν γίνει ένας τέτοιος μεγάλος σεισμός, πού θα πρέπει να πάνε οι πολίτες; Αυτά τα στοιχεία έχουν καταγραφεί με δουλειά που είχε γίνει από το Πολιτικής Προστασίας, αλλά δεν υπήρχαν σε μια κοινή και ευρέως διακινούμενη εφαρμογή. Πλέον, στο MyStreet θα έχουμε τα σημεία καταφυγής, φορτιστές αυτοκινήτων, να ξέρουμε πού μπορούμε να φορτίσουμε. Θα μπουν ράμπες ΑμεΑ και θέσεις παρκαρίσματος για ανθρώπους με αναπηρίες. Θέλουμε όλη αυτή την πληροφορία σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση να την έχουμε σε μια εφαρμογή, να είναι εύκολα προσβάσιμη, έτσι ώστε την ώρα που θα έχεις ανάγκη να μπορείς να την ανοίξεις και να δεις τι πρέπει να κάνεις» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Σχετικά με την εφαρμογή myCoast, όπου γίνονται χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις παραλίες και μετά τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται και τη συμμόρφωση για λίγες ημέρες από τους επιχειρηματίες, πολλές φορές επανέρχονται γρήγορα στις ίδιες πρακτικές, ερωτηθείς κατά πόσο τελικά έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο κ. Παπαστεργίου, επισήμανε πως «θα ήταν ιδανικό αφήγημα για κάποιον πολιτικό που δεν θέλει να κάνει τίποτα και πολύ βολικό να λέει, γιατί να το κάνω, αφού την άλλη μέρα το πρωί θα μπορούσαν πάλι να ξαναβγούν».
«Και όμως, ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ακούσαμε ακριβώς την διαφωνία, την αντίρρηση των πολιτών που ήθελαν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες. Λένε, οκέυ, εκμετάλλευση ναι, αλλά άσε μου και εμένα χώρο, σε μία ωραία παραλία, να απλώσω την πετσέτα μου και την ομπρέλα μου και να απολαύσω το μπάνιο μου. Και όντως η τεχνολογία ήρθε να δώσει λύσεις. Μαζί με το υπουργείο Οικονομικών στήσαμε το myCoast, εκεί πέρα εντάξαμε όλες τις νόμιμα ενοικιαζόμενες παραλίες από Δήμους και την Κτηματική Υπηρεσία και αυτό το οποίο οφείλω να πω είναι ότι πλέον, όσο κι αν ακουστεί λίγο κλισέ φράση, λόγω του ότι και ο φόβος φυλάει τα έρμα, το πράγμα μαζεύτηκε αρκετά. Γίνανε δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες κοντά στις 25.000 καταγγελίες, σε ένα ποσοστό πάνω από το 10-15% υπήρξαν έλεγχοι και επανέλεγχοι και νομίζω πως αντικειμενικά έχει μαζευτεί το πράγμα. Τώρα, αν κάποιοι συνεχίζουν, κακό του κεφαλιού τους γιατί η τεχνολογία και εδώ βοηθάει περισσότερο στο να κάνεις τους ελέγχους.
Όμως θα μεταφέρω το εξής. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα με την οικογένειά μου σε μια παραλία. Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχε αναρτημένο ένα εκτυπωμένο Α4 με την νόμιμη μίσθωση από το myCoast. Δηλαδή ο επιχειρηματίας εκεί πέρα, προφανώς προκειμένου να αποφύγει καταγγελίες και μπλεξίματα είχε αναρτήσει το χώρο που νόμιμα είχε νοικιάσει από τον Δήμο της περιοχής στην οποία πήγα. Άρα κάτι αλλάζει εδώ πέρα και είναι σημαντικό να δείξουμε και να στείλουμε το μήνυμα ότι τελικά εμείς είμαστε εδώ και θα το παλέψουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και στον βαθμό που μπορούμε, αλλά δεν αδιαφορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν κάποιες απόψεις που λένε ότι θα πρέπει στην Ελλάδα ο καθένας μας να έχει και έναν αστυνομικό δίπλα του. Δεν μπορεί να γίνει έτσι. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα ξαναζήσουμε δεύτερο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ξαναζήσουμε τραπεζοκαθίσματα απλωμένα παντού, σε ράμπες ΑΜΕΑ, σε πλατείες. Θα πρέπει λοιπόν, μαζί με την πολιτική βούληση, η οποία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να υπάρχει πλέον και αλλαγή νοοτροπίας.
Και θα φέρω ως παράδειγμα εδώ το πώς η τεχνολογία πραγματικά μπορεί να αλλάξει, το τι κάναμε στα γήπεδα, που επίσης θα πρέπει να το σημειώσουμε. Είχαμε μια κατάσταση η οποία πλέον ήταν δυστυχώς δακτυλοδεικτούμενη σε όλη την Ευρώπη, αρνητικά. Πηγαίναμε στα γήπεδα, γιατί πηγαίνω στα γήπεδα, έχω διαρκείας στο ποδόσφαιρο στην ομάδα μου και φοβόσουνα τι θα γίνει δίπλα σου, γύρω σου, αν θα σου έρθει καμιά φωτοβολίδα. Και τελικά, χάρη στην πολιτική βούληση και την κοινή δράση του Προστασίας του Πολίτη, του Δικαιοσύνης και προφανώς του Αθλητισμού και του δικού μας υπουργείου, πλέον ζήσαμε μια χρονιά στην οποία δεν είχε καμία σχέση η εικόνα στα γήπεδα με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει. Λοιπόν, πολιτική βούληση θέλει και σίγουρα το να προσπαθούμε να είμαστε εκεί. Δεν μπορούμε να είμαστε παντού και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα. Όμως δείχνεις πολιτική βούληση και τελικά προσπαθείς να αλλάξεις και την κατάσταση αλλά και το μυαλό των πολιτών, την νοοτροπία, που είναι και το πιο δύσκολο» συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου.
Ερωτηθείς ποιες ακόμα εφαρμογές φαίνεται να έχουν πιο χειροπιαστά αποτελέσματα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή για τα ακαθάριστα οικόπεδα, την πλατφόρμα που στήθηκε πέρσι με το Πολιτικής Προστασίας. «Πέρυσι 890 χιλιάδες οικόπεδα δηλώθηκαν ως καθαρά και τα περισσότερα καθαρίστηκαν. Με το μάτι του παλιού δημάρχου, σας λέω ειλικρινώς ότι στις περιοχές μου στην Θεσσαλία, στα Τρίκαλα πρώτη φορά είδα πέρυσι να καθαρίζονται τόσα οικόπεδα. Δεν είχαν καθαριστεί ποτέ άλλοτε. Φέτος νομίζω 750.000 δηλώσεις.
Πέρυσι μετά τις πυρκαγιές, μετά την μεγάλη εδώ πέρα πυρκαγιά φτιάξαμε έναν χάρτη στον οποίο πάνω βάλαμε τις δηλώσεις καθαρισμού, σε ένα σύστημα GIS, τα οικόπεδα τα οποία καθαρίστηκαν σε σχέση με την πορεία της φωτιάς. Και υπήρχαν περιοχές όπως η Διώνη που τη θυμάμαι από τους χάρτες όπου η φωτιά πέρασε μεν από μέσα χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί σχεδόν το 100% των ιδιοκτησιών στην περιοχή εκείνη είχε καθαριστεί. Το ίδιο και στη Νέα Μάκρη, που δεν ήταν μόνο βέβαια οι καθαρισμοί, ήταν προφανώς και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και το Anti nero, τα προγράμματα τα οποία τρέξανε όπου ναι, σε περιοχές στις οποίες υπήρξε πρόνοια από το κράτος και από τους πολίτες, δεν είχαμε προβλήματα. Άρα λοιπόν να μια εφαρμογή που σώζει ζωές και φέρνει αποτελέσματα» επισήμανε.