Τι είναι ο Xρυσός Θόλος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι ο Xρυσός Θόλος
Τα χαρακτηριστικά του Golden Dome. Πώς διαφέρει από τον ισραηλινό Σιδηρούν Θόλο. 175 δισ. δολάρια και κατασκευή εντός τριετίας κατά Τραμπ. Οι μνηστήρες - ανάδοχοι.

Τη δική τους αμυντική, αντιπυραυλική ασπίδα ονόματι Golden Dome (Χρυσός Θόλος) εμπνευσμένη από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) και το πρόγραμμα «Star Wars» της εποχής Ρέιγκαν (1983), αποκτούν οι ΗΠΑ δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, είναι μια επαναστατική ιδέα για την προώθηση των στόχων της ειρήνης μέσω της ισχύος και του οράματος του Αμερικανού Προέδρου για την αποτροπή εχθρικών κρατών ή ομάδων από επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Χρυσός Θόλος: Τα χαρακτηριστικά του

Πρόκειται για μία αμυντική ασπίδα επόμενης γενιάς με δίκτυο δορυφόρων και διαστημικών τεχνολογιών που θα ανιχνεύει και θα εντοπίζει τα εισερχόμενα βλήματα. Στη συνέχεια, θα υπολογίζει την τροχιά και θα αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης για να τα καταστρέφει στον αέρα. Ο Χρυσός Θόλος είναι ένα πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση «βαλλιστικών, υπερηχητικών και πυραύλων κρουζ» που εκτοξεύονται στην ηπειρωτική χώρα του αμερικανικού εδάφους.

Ο Χρυσός Θόλος θα μπορεί να καταρρίψει εισερχόμενες απειλές πριν φτάσουν στην επικράτεια, και στην μέγιστη ισχύ του, κατά τη φάση ώθησης (boost phase), κοντά στο σημείο εκτόξευσης. Η φάση ώθησης είναι το σημείο όπου οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα υπερηχητικά οχήματα boost-glide είναι πιο αργά και ευάλωτα. Η φωτεινή φλόγα που παράγει ένας πύραυλος καθιστά ευκολότερη την ανίχνευση και την αναχαίτισή του.

Πώς διαφέρει ο Χρυσός Θόλος από το Iron Dome

Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο είναι μικρό και συνήθως η αναχαίτιση πρέπει να γίνει εντός του εχθρικού εδάφους – κάτι που φέρνει πρακτικές προκλήσεις για συστήματα βασισμένα σε αέρα, θάλασσα ή ξηρά. Για παράδειγμα, το Ισραηλινό σύστημα Iron Dome μπορεί να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από μικρές αποστάσεις, αλλά είναι αναποτελεσματικό απέναντι σε πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ενσωματώνει σύγχρονα όπλα αναχαίτισης πυραύλων και προηγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός τριών ετών και θα κοστίσει περίπου 175 δισ. δολάρια. Για την υλοποίηση της εξαγγελίας του, που είχε ανακοινωθεί ήδη τον Ιανουάριο, θα απαιτηθεί αρχική χρηματοδότηση 25 δισ. δολαρίων ώστε να είναι έτοιμο πριν από το τέλος της θητείας του που θα προέλθει από προτεινόμενες περικοπές ομοσπονδιακών δαπανών και φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

«Όταν ολοκληρωθεί πλήρως, το Golden Dome θα μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξευτούν από την άλλη άκρη του κόσμου, ή ακόμη και από το διάστημα. Θα έχουμε το καλύτερο σύστημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ», ισχυρίστηκε ο Τραμπ. Το σύστημα θα σχεδιαστεί ώστε να «προστατεύει την επικράτεια» από «πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, drones, είτε συμβατικά είτε πυρηνικά», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ στη σχετική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

ΑI και Χρυσός Θόλος

Ωστόσο, υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου που δεν πρόσκειται σε κόμμα, τόνισε πως το εκτιμώμενο κόστος ενός συστήματος αναχαίτισης, που θα βρίσκεται στο διάστημα για την αντιμετώπιση ενός περιορισμένου αριθμού διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, είναι μεταξύ 161 δισ. και 542 δισ. δολαρίων σε 20 χρόνια. Η Lockheed Martin δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις καλύτερες εταιρείες του στρατοβιομηχανικού κλάδου, startups και Big Tech για να προστατεύσει το αμερικανικό έθνος.

«Αυτή η αποστολή είναι πολύ ζωτικής σημασίας για να την αφήσουμε στην τύχη. Η πυραυλική άμυνα απαιτεί κάτι περισσότερο από απλή ΑΙ ή εξειδίκευση λογισμικού. Αφορά τη σύνδεση μιας παγκόσμιας σειράς πολύπλοκων συστημάτων που πρέπει να λειτουργούν με αστραπιαία ταχύτητα και με απόλυτη ακρίβεια την ώρα της κρίσης» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η αποτελεσματικότητα του Χρυσού Θόλου προϋποθέτει «μετάβαση από τις παραδοσιακές επίγειες άμυνες σε ένα κατανεμημένο, διαστημικό και καθοδηγούμενο από τεχνητή νοημοσύνη δίκτυο. Αυτό θα περιλαμβάνει αισθητήρες στο διάστημα, αυτόνομη παρακολούθηση και κατανεμημένους κόμβους αναχαίτισης, επιτρέποντας προστασία σε πραγματικό χρόνο και σε μεγάλη γεωγραφική έκταση» που είναι και το ζητούμενο για τον Τραμπ.

Χρυσός Θόλος και Έλον Μασκ

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά από την εποχή του Στρατηγικού Αμυντικού Σχεδίου (SDI) του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ωστόσο η ενσωμάτωση αυτών των δυνατοτήτων σε ένα ενιαίο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα εθνικής άμυνας που θα καλύπτει την αμερικανική επικράτεια παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική, με τους επικριτές του Τραμπ να κάνουν λόγο για ένα πανάκριβο σχέδιο από το οποίο θα ωφεληθεί πρωτίστως ο στενός του συνεργάτης, Έλον Μασκ.

«Εάν ο Πρόεδρος ζητήσει τη βοήθειά μας, θα βοηθήσουμε, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι άλλες εταιρείες, όχι η SpaceX, θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη» υπογράμμισε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η SpaceX σε συνεργασία με τις εταιρείες λογισμικού Palantir και κατασκευής drone Anduril, φέρεται να είναι επικρατέστερες για την ανάληψη βασικών τμημάτων του έργου που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «αστερισμού» 400 έως 1.000 δορυφόρων για την ανίχνευση και αναχαίτιση πυραύλων.

Παρά τα αρνητικά σχόλια, ο Τραμπ επιμένει ότι ο Χρυσός Θόλος είναι απαραίτητος για την εθνική ασφάλεια, επικαλούμενος τις αυξανόμενες απειλές από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ο στρατηγός Μάικλ Γκέτλιν της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ έχει οριστεί επικεφαλής του προγράμματος που θα πρέπει να αντιμετωπίζει διηπειρωτικές και υπερηχητικές απειλές στην τεράστια επικράτεια των ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις για τον Χρυσό Θόλο

Η Κίνα κατήγγειλε το αμερικανικό σχέδιο «που χαρακτηρίζεται από ισχυρή επιθετική διάσταση και επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, καθώς και να τροφοδοτήσει την κούρσα των εξοπλισμών». «Πλήττει τη στρατηγική ισορροπία και την παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα αυτό. Καλούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας», υπογράμμισε.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο επεσήμανε επίσης σήμερα πως η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναλάβουν τις επαφές σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ωστόσο πως τα αμερικανικά σχέδια για το αντιπυραυλικό σύστημα είναι ζήτημα κυριαρχίας για την ηγεσία της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dating app εγκαινιάζει το Viber

Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ σε μεγαλοοφειλέτες: «Ρυθμίστε τα χρέη ή βγαίνετε στα μανταλάκια» - Πότε λήγει η προθεσμία

Shell: Ο μετασχηματισμός από πρατήρια καυσίμων σε «τόπο συνάντησης» - Η μικρή λιανική, τα καφέ και η εστίαση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider