EE: Βάζει stop στη χρήση social media από παιδιά - Θεσπίζει ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EE: Βάζει stop στη χρήση social media από παιδιά - Θεσπίζει ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης»
Η ΕΕ στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην απαγόρευση της χρήσης των social media από τα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, την οποία προωθεί η Ελλάδα και έχει ήδη την υποστήριξη των χωρών που πρωτοπορούν στον ψηφιακό τομέα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση, η οποία προωθείται από την Ελλάδα και έχει ήδη την υποστήριξη των χωρών που πρωτοπορούν στον ψηφιακό τομέα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, προβλέπει ότι η ΕΕ θα θέσει νέους κανόνες για τον μαζικό περιορισμό της χρήσης των social media, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης χρόνου στο διαδίκτυο.

Το καίριο αυτό ζήτημα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Αυστραλία προχώρησε στην απόφαση να καθορίσει ως ελάχιστη ηλικία τα 16 έτη για τη δημιουργία λογαριασμού σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico, οι χώρες επιθυμούν οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν παραπέρα, θεσπίζοντας σε ολόκληρη την ΕΕ μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης, κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους για να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έχουν αυτόματα πρόσβαση σε καμία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ σε συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμβαίνει την στιγμή που η Δανία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για ένα εξάμηνο, έχοντας ήδη δεσμευτεί να αναλάβει πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες.

«Η προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την επερχόμενη προεδρία της Δανίας στην ΕΕ», δήλωσε η υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Δανίας, Καρολάιν Στέιτζ Όλσεν. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, έχει επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των social media για άτομα κάτω των 15 ετών.

Η πρόταση στάλθηκε σε άλλες χώρες την Πέμπτη για να ζητηθεί η υποστήριξή τους ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της διαδικασίας.

H εξέλιξη καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι ικανοποιημένες με τον ρυθμό δράσης των ρυθμιστικών αρχών στις Βρυξέλλες και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τα παιδιά από την υπερβολική έκθεση στον ψηφιακό κόσμο. Η προστασία των ανηλίκων από διαδικτυακές βλάβες και κινδύνους «απαιτεί συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στην πρόταση.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια προσπάθεια, που μετρά ήδη ένα χρόνο, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής των παιδιών και των εφήβων μας, στην Ευρώπη, και να επιβάλουμε την ψηφιακή ενηλικίωση στην ηλικία των 15 ετών, όχι νωρίτερα», δήλωσε τον Απρίλιο του 2024, εισάγοντας τον όρο ψηφιακή ενηλικίωση για να περιγράψει τη νομική ηλικία κάτω από την οποία τα παιδιά θα πρέπει να απαγορεύονται από ορισμένες διαδικτυακές συμπεριφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ήδη πάνω σε ορισμένα μέτρα που επικεντρώνονται σε υφιστάμενους κανονισμούς, όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), ο οποίος ορίζει κανόνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ωστόσο, η νέα πρόταση προχωρά το θέμα ακόμα περισσότερο, αφού προτείνει υποχρεωτική, ενσωματωμένη επαλήθευση ηλικίας και γονικό έλεγχο στις συσκευές, καθώς και την καθιέρωση «ευρωπαϊκών προτύπων» για τον περιορισμό εθιστικών τεχνικών σχεδίασης.

Το έγγραφο προτείνει η επαλήθευση της ηλικίας να γίνεται σε επίπεδο συσκευών, κάτι στο οποίο εταιρείες όπως η Apple και η Google πιθανότατα θα αντιταχθούν.

Οι πλατφόρμες, με κυριότερη την Meta, πιέζουν για λύσεις σε επίπεδο συσκευής ή στο App Store, ενώ οι πάροχοι των εφαρμογών και των λειτουργικών συστημάτων υποστηρίζουν ότι οι λύσεις πρέπει να έρθουν σε επίπεδο συσκευής – μια διαφωνία που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να δούμε ουσιαστική δράση από τον κλάδο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ρύθμισης.

Η Γαλλία έχει ήδη θεσπίσει μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών το 2023, αν και αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.

Όπως επισημαίνει το Politico, οι Έλληνες, οι οποίοι ηγήθηκαν της πρότασης, έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια εκστρατεία, αν και η άποψή τους είναι ότι η συνολική απαγόρευση δεν λειτουργεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντ’ αυτού, θέλουν να επικεντρωθούν στην επαλήθευση της ηλικίας και να απαιτήσουν από τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τους ανηλίκους, αποφεύγοντας τα εθιστικά χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις παραμέτρους της πρότασης παραμένουν γενικού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider