Στις εξελίξεις στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, στη συνέχιση ή μη των χρωματιστών τιμολογίων και στο θέμα των επιδοτήσεων, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Ταυτόχρονα προανήγγειλε «στοχευμένη επιδότηση επιχειρήσεων» σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μιλώντας για την παρακολούθηση και την παρέμβαση στις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, τόνισε πως: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Παρακολουθεί τις τιμές του ρεύματος σε ημερήσια βάση και θα έλεγα σε ωριαία βάση. Έχουμε μια αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι το φυσικό αέριο, που είναι το αέριο βάσης για πολλές από τις ηλεκτροπαραγωγούς μονάδες, έχει ανέβει σημαντικά, έχει ανέβει στα επίπεδα που ήταν πριν ένα χρόνο και αυτό μας δημιουργεί τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να περάσει και στη λιανική τιμή. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην αισθανθούν την πίεση της εποχής και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε αυτό».
«Προσέξτε βέβαια αυτά υπό προϋποθέσεις ότι έχουμε μία σχετική κανονικότητα. Αν είχαμε μία κατάσταση όπως ήταν το 22, θα μιλάγαμε με πολύ διαφορετική επιφυλακτικότητα και με μεγαλύτερη επιδότηση ότι είμαστε σε μεγαλύτερη ή και λιγότερη ανάλογα με τα διαθέσιμα μας. Γιατί το 2022 είχαμε να φορολογήσουμε υπερκέρδη και τώρα έχουμε, αλλά δεν είναι της τάξεως του 22».
Ο συντονισμός με την Ευρώπη
Ως προς το ζήτημα του κοινού βηματισμού με την Ευρώπη, ανέφερε πως: «Εδώ υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο μας επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να κάνουμε ανάκτηση υπερεσόδων όταν οι τιμές χονδρικής ξεπερνάνε ένα επίπεδο, ωστόσο, οι κανόνες που βάζει η Κομισιόν είναι σχεδόν πολύ δύσκολο να τους πιάσουμε. Σου λέει, έξι μήνες πρέπει να έχεις πάνω από 180 ευρώ τη χονδρική, που δεν είναι η περίπτωσή μας ούτε τώρα, ούτε το καλοκαίρι ήταν. Εμείς ζητάμε μεγαλύτερη ευελιξία στο να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών όταν αυτά πηγαίνουν σε παράλογα επίπεδα. Εκεί λοιπόν είμαστε. Το έχουμε εξηγήσει στην Κομισιόν».
Και συμπλήρωσε: «Η Κομισιόν μας λέει ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί ο συνολικός τρόπος παρεμβάσεων που θα επιτραπεί στις χώρες που διαπιστώνουν ότι γίνονται ενεργειακά νησιά, στην ουσία μέχρι τότε κάντε φορολογικού τύπου μέτρα και όχι μηχανισμούς ανάκτησης εσόδων.
Αυτή ήταν τουλάχιστον η συμβουλή που μας έδωσαν την Παρασκευή που κάναμε τη σύσκεψη και μας έδωσε επίσης μερικές συστάσεις. Αντί να βάλω ανάκτηση υπερεσόδων που είναι κανονιστικού τύπου παρέμβαση, να κάνω φορολόγηση, δηλαδή να πω ότι εσείς κερδίζετε Χ λεφτά, σας βάζω μια φορολόγηση και από αυτή τη φορολόγηση κάνω επιδότηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Είμαστε σε αναζήτηση μιας φόρμουλας με την οποία θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε έσοδα για να κάνουμε τις επιδοτήσεις, αλλά τις επιδοτήσεις να είστε σίγουροι και να το ακούσει το κοινό ότι θα τις κάνουμε σε κάθε περίπτωση, Το πως θα τις παντρέψουμε με έσοδα είναι εσωτερικό και μπορεί να έπεται σαν θέμα. Εάν δούμε ότι οι τιμές λιανικής που προτείνουν οι προμηθευτές, για το πράσινο τιμολόγιο πάντα, είναι υπερβολικές, θα διορθώσουμε».
Εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα
Ο κ. Αϊβαλιώτης συνέχισε λέγοντας: «Οι μεγάλες καταναλώσεις στη χώρα μας γίνονται το καλοκαίρι και γι’ αυτό διότι πρώτον έχουμε τον τουρισμό, δηλαδή διογκώνεται τεχνητά ο πληθυσμός της χώρας και δεύτερον έχουμε τη ζέστη που δουλεύουν τα air condition. Το χειμώνα επιδοτήσεις έτσι και αλλιώς δίνουμε για τη θέρμανση, είτε ηλεκτροθέρμανση.
Προσπαθούμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους καταναλωτές να περάσουν σε θέρμανση με ρεύμα. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν, τη θέρμανση την έχουμε. Οι καταναλώσεις δεν είναι αντίστοιχες με τις βόρειες χώρες που το χειμώνα έχουν μεγάλη κατανάλωση. Από αυτή την άποψη η ζήτηση, δεν αναμένεται να πυροδοτήσει, τουλάχιστον στη δική μας αγορά, μεγάλες καταναλώσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ευελιξίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξάγουμε το 1/3 της ενέργειας που παράγουμε. Η χώρα κάνει μεγάλες εξαγωγές σήμερα».
Τα τιμολόγια
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί το πράσινο τιμολόγιο, είπε πως: «Θα υπάρξει το πράσινο τιμολόγιο. Θα προτείνουν οι πάροχοι, μπλε, το μπλε, είναι κάτι που σας απασχολεί. Πώς μπορεί να διευρυνθεί η χρήση του, γιατί με το μπλε, όσοι τουλάχιστον είχαν φέτος μπλε, είναι οι κερδισμένοι του παιχνιδιού. Δεν έχουν καμία ανησυχία για τίποτα. Έτσι λοιπόν, η κινητροδότηση μέσω των παρόχων αλλά και της πολιτείας για το μπλε θα είναι συνεχής. Θα πάμε σε σταθερότερα τιμολόγια. Θα σταματήσει και η κουβέντα για τις τιμές του ρεύματος. Αν έχεις σταθερό ρεύμα τι σε νοιάζει αν κάνει χονδρική επάνω ή κάτω;
Κριτήρια για επιδότηση επιχειρήσεων
Όπως τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης: «Κοιτάξτε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα των τιμών του ρεύματος. Πέρα από την επίπτωση που έχει στην τσέπη του καταναλωτή, του οικιακού του καθενός από εμάς, είναι και η επίπτωση που έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταγωνιστούν ξένες επιχειρήσεις και οι οποίες πλήττονται όταν οι τιμές του ρεύματος δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που πληρώνει ο ανταγωνιστής τους.
Επομένως, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η τιμή της ενέργειας και για τις εισαγωγικές και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις πάλι, είναι μεγάλο το ζήτημα. Το ερώτημα είναι τι δυνατότητες έχουμε να κάνουμε σοβαρές επιδοτήσεις. Αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα. Υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις επιχειρήσεις και ποιες επιχειρήσεις.
Κοιτάξτε, πρέπει να έχουμε μερικές προϋποθέσεις. Κατ αρχήν πρέπει να είναι επιχειρήσεις που πληρώνουν το ρεύμα τους. Επιχειρήσεις που θα πρέπει να τεστάρουμε αν είναι σωστοί οι μετρητές τους.
Σας επαναλαμβάνω γιατί οι απαιτήσεις και των επιχειρήσεων και των ανθρώπων όλων μας, είναι πάντοτε μεγαλύτερες από τους διαθέσιμους πόρους.
Αυτή την εβδομάδα θα κριθούν όλα όσα μαζί με τα νοικοκυριά θα υπάρχει και μια στοχευμένη επιδότηση επιχειρήσεων μαζί. Δυστυχώς το κράτος ποτέ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, κάνει ότι μπορεί».