Γάζα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή πριν από το ραμαζάνι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή πριν από το ραμαζάνι
Διαπιστώθηκε «σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο «ανώτερο αξιωματούχο».

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και τους διεθνείς μεσολαβητές συνεχίζονται σήμερα στο Κάιρο προκειμένου να συναφθεί πριν από το ραμαζάνι ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Η δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στο Κάιρο» με τη συμμετοχή «των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Χαμάς έλαβαν τέλος και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο για να εξεταστούν τρόποι για να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας», μετέδωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «ανώτερο αξιωματούχο».

Διαπιστώθηκε «σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» που επαναλαμβάνονται από την Κυριακή, χωρίς ισραηλινή αντιπροσωπεία παρούσα, διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Οι μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) προσπαθούν να εξασφαλίσουν πως θα κηρυχθεί ανακωχή πριν από το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Η συμφωνία θα συμπεριλάμβανε την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ζητούν ολοένα πιο έντονα κατάπαυση του πυρός, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή.

«Βαθιά ανησυχία»

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια συνάντησής της χθες Δευτέρα με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Παρότρυνε «το Ισραήλ να λάβει μέτρα» για να αυξηθούν οι παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο η πλειονότητα του πληθυσμού του οποίου απειλείται από λιμό, ενώ «καλωσόρισε την εποικοδομητική προσέγγιση» της ισραηλινής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών.

Η Δημοκρατική είπε επίσης πως η Χαμάς πρέπει να «δεχτεί τους όρους πάνω στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων που θα έχει αποτέλεσμα άμεση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Η συνάντησή της με τον Μπένι Γκαντς έγινε απόντος του Τύπου.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρώην υπουργού Άμυνας, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου αλλά και πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσε αναταραχή στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Μπένι Γκαντς.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με όλα τα μέλη της κυβέρνησης πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γκαντς» και η επίσκεψή του είναι «φυσική προέκταση αυτών των συνομιλιών», είπε.

«Μέλος της κυβέρνησης θέλει να έρθει στις ΗΠΑ, θέλει να μας μιλήσει για την εξέλιξη του πολέμου, μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημασία που έχει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να συναφθεί συμφωνία για τους ομήρους. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία», πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ο στρατός κατηγορεί την UNRWA ότι απασχολεί «πάνω από 450 τρομοκράτες» στη Γάζα

Το Ισραήλ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στον ΟΗΕ για διαβουλεύσεις

ΟΗΕ για Γάζα: Φόβοι για «μεγαλύτερη ανάφλεξη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider