Λαγκάρντ: Το ευρώ μας έδωσε μεγαλύτερη κυριαρχία σε έναν ταραγμένο κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Το ευρώ μας έδωσε μεγαλύτερη κυριαρχία σε έναν ταραγμένο κόσμο
Η διεύρυνση και η εμβάθυνση δεν αλληλοαποκλείονται. Αλλά η διεύρυνση μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της ΕΕ, αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το ευρώ βοηθά την Ευρώπη να παραμείνει αυτοκαθορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της για την επερχόμενη 25η επέτειο του νομίσματος.

«Η έκδοση του δεύτερου πιο σημαντικού νομίσματος του πλανήτη, μας έδωσε μεγαλύτερη κυριαρχία σε έναν ταραγμένο κόσμο», έγραψε η κ. Λαγκάρντ στο κοινό άρθρο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ, τη Ρομπέρτα Μετσόλα και τον Πασχάλ Ντόνοχοε — προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και Eurogroup, αντίστοιχα.

«Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που απαιτεί τολμηρές συλλογικές αποφάσεις», δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Αντιμετωπίζουμε μια επιταχυνόμενη κλιματική κρίση που μπορούμε να λύσουμε αληθινά μόνο μαζί: Οι εκπομπές άνθρακα δεν σταματούν στα σύνορα. Και αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητά μας, από τις ενεργειακές και βιομηχανικές πολιτικές σε άλλα μέρη του κόσμου».

Το ευρώ που κυκλοφόρησε από 11 χώρες στις αρχές του 1999, παρέμεινε ηλεκτρονικό νόμισμα για τα πρώτα τρία χρόνια του. Η ζώνη του ευρώ περιλαμβάνει πλέον 20 χώρες, καθιστώντας το κοινό νόμισμα μέθοδο πληρωμής για περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Έχει κάνει τη ζωή πιο απλή για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τις τιμές, το εμπόριο και διευκόλυνε τα ταξίδια», δήλωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Μας έχει δώσει σταθερότητα, προστατεύοντας την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας εν μέσω μιας σειράς κρίσεων».

Το ευρώ που ο βίος του φτάνει στην επέτειο ενός τετάρτου του αιώνα την 1η Ιανουαρίου, δείχνει την αντοχή μιας νομισματικής ένωσης της οποίας η αποσύνθεση είχε συχνά προβλεφθεί.

Καθώς η ελληνική κρίση μαινόταν το 2015, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ανέφερε ότι «είναι απλώς θέμα χρόνου να αναγνωρίσουν όλοι ότι η διάλυση (της νομισματικής ένωσης) είναι η καλύτερη στρατηγική». Η Ελλάδα όμως δεν έφυγε από το ευρώ, και αντ' αυτού, η ευρωζώνη υποδέχθηκε το νεότερο μέλος της, την Κροατία, στις αρχές του 2023.

Δύο άλλοι υποψήφιοι για το ευρώ δεν ήταν τόσο τυχεροί: Η προσπάθεια της Ρουμανίας για ένταξη παρεμποδίστηκε από εσωτερικές διαμάχες. Και η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα του μπλοκ, αναγκάστηκε φέτος να εγκαταλείψει το σχέδιό της για ένταξη το 2024.

Ενώ η υιοθέτηση του ευρώ ήταν θεωρητικά προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία δεν υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα. Το ίδιο έπραξε και η Δανία, η οποία πέτυχε να λάβει ρήτρα εξαίρεσης από την ένταξη στο ευρώ πριν από την κυκλοφορία του νομίσματος.

«Με πολλές χώρες αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αποφασιστικά», έγραψε η Λαγκάρντ και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ. «Η διεύρυνση και η εμβάθυνση δεν αλληλοαποκλείονται. Αλλά η διεύρυνση μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της ΕΕ».

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Ανάκτηση των μπόνους που έλαβαν στελέχη πτωχευμένων τραπεζών εξετάζει η FINMA

Tesla: Αναμένεται να ανακοινώσει ότι παρέδωσε σχεδόν 483.200 οχήματα το τέταρτο τρίμηνο του 2023

Κίνα: Χωρίς ελεγκτή πλέον το Alipay σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider