Γερμανία: Παρέκαμψε το πάγωμα δαπανών - Χρηματοδοτεί με €700 εκατ. την επένδυση της Northvolt

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Παρέκαμψε το πάγωμα δαπανών - Χρηματοδοτεί με €700 εκατ. την επένδυση της Northvolt
Η επένδυση συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για EV, αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.

Η Γερμανία θα δαπανήσει 700 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών, αφού η κυβέρνηση κέρδισε εξαίρεση του ποσού από το πάγωμα των δαπανών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η δέσμευση του ποσού για την κατασκευή εργοστασίου της Northvolt, είναι η πρώτη που χορηγείται για ένα έργο που σχεδιάζεται στο πλαίσιο ενός ειδικού ταμείου για την κλιματική μετάβαση, αφού μια δικαστική απόφαση εμπόδισε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου εκτός του γερμανικού προϋπολογισμού.

Η κίνηση ήταν επείγουσα γιατί διαφορετικά η συμφωνία βρισκόταν σε κίνδυνο να καταρρεύσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Περίπου 564 εκατομμύρια ευρώ της επιδότησης θα παρασχεθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τα υπόλοιπα να καταβάλλονται σε διάφορα στάδια από το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χολστάιν, το οποία θα φιλοξενήσει το εργοστάσιο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομίας.

Η εξέλιξη απεικονίζει τον ανηφορικό δρόμο που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα, την ώρα που τα δημόσια οικονομικά παραμένουν αμφίβολα.

Το πάγωμα του προϋπολογισμού επιβλήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας κήρυξε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ από παλιά κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε έργα προστασίας του κλίματος.

Όλες οι νέες υποχρεώσεις πληρωμών έχουν ανασταλεί, αλλά οι εξαιρέσεις μπορούν να εγκριθούν σε μεμονωμένη βάση. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού για τον τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σολτς θέλουν πλέον να εργαστούν για την προώθηση και άλλων έργων που είχαν ξεκινήσει προηγουμένως.

«Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη Northvolt είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο του μέλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είναι καλό που καταφέραμε να λάβουμε την εξαίρεση από το πάγωμα του προϋπολογισμού. Αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα».

Η Northvolt με έδρα τη Στοκχόλμη σχεδιάζει να παράγει στοιχεία μπαταρίας για ηλεκτρονικά οχήματα (EV) στο εργοστάσιο στο Heide από το 2026. Η επένδυση που απαιτείται ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider