Γερμανία: Χιονόπτωση-ρεκόρ στο Μόναχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Χιονόπτωση-ρεκόρ στο Μόναχο
Εκτεταμένα προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σε νότια Γερμανία και δυτική Αυστρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:18

Σε ύψος-ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο έφθασε το χιόνι στο Μόναχο, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Από τη σφοδρή χιονόπτωση πλήττονται κυρίως η νότια και η ανατολική Βαυαρία, αλλά και τα κρατίδια Φοράρλμπεργκ και Τιρόλο στην Αυστρία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία του κρατιδίου. Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το χιόνι έφθασε χθες Σάββατο στα 45 εκατοστά στο Μόναχο - «αυτό είναι ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο από το 1933, οπότε και αρχίσαμε να μετράμε το ύψος του χιονιού», εξήγησε ο μετεωρολόγος της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης BR. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 44 εκατοστά στις 29 Δεκεμβρίου 1938. Συνολικά στη Βαυαρία, η χιονόπτωση είναι η σφοδρότερη των τελευταίων 17 ετών.

Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις

Οι πτήσεις επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο του Μονάχου μετά την αναστολή τους χθες Σάββατο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε χάος στη Βαυαρία, όπου το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά από τις 6:00 π.μ τοπική ώρα» παρότι «αναμένονται διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία», έγραψε στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία μετά από αυτό της Φρανκφούρτης.

«Συνιστούμε λοιπόν στους ταξιδιώτες που πετούν σήμερα να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία αρκετά νωρίς για την κατάσταση της πτήσης τους πριν πάνε στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

Η εναέρια κυκλοφορία διεκόπη το Σάββατο λόγω της έντονης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο, η οποία παρέλυσε τις συγκοινωνίες στη νότια Γερμανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας και την πρωτεύουσά της, το Μόναχο.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ήταν κλειστός όλη την ημέρα και η κυκλοφορία στην κεντρική γραμμή διακόπηκε εντελώς, όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε όλη την περιοχή, οι κάτοικοι που θέλησαν να μετακινηθούν αντιμετώπισαν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις τρένων.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία αναμένεται επίσης να αποκατασταθεί αργά κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, καθώς η χιονόπτωση έχει σταματήσει στο Μόναχο, ανέφερε η Deutsche Bahn.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να υπολογίζουμε σε "τεράστιες διακοπές τουλάχιστον έως τη Δευτέρα" λόγω της "μεγάλης ζημιάς που προκλήθηκε από την κακοκαιρία" σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ ορισμένες γραμμές, ιδίως εκείνες από και προς την Αυστρία και την Ελβετία, δεν αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα.

Η υπηρεσία λεωφορείων ξανάρχισε τα δρομολόγια σήμερα το πρωί και αναμένεται να ακολουθήσουν ορισμένες γραμμές τραμ και μετρό, ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μονάχου

Μείνετε σπίτι

Εκπρόσωποι της κρατιδιακής κυβέρνησης και της αστυνομίας απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες «να αποφεύγουν οπωσδήποτε τις περιττές μετακινήσεις» και να οδηγούν «μόνο αν είναι πραγματικά αναπόφευκτο». «Μείνετε στο σπίτι! Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι πάρα πολύ αυξημένος», προειδοποίησε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Άνω Βαυαρία, τονίζοντας ότι στους δρόμους υπάρχουν πολλά κομμένα δέντρα, ενώ το χιόνι μετατρέπεται σιγά σιγά σε πάγο, καθώς σταματά η χιονόπτωση. Νωρίτερα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και κατέληξε στο αντίθετο ρεύμα, όπου και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Οι δύο οδηγοί τραυματίστηκαν θανάσιμα.

«Πολλές χιλιάδες» νοικοκυριά παρέμεναν έως αργά το βράδυ χωρίς ρεύμα, κυρίως στις περιοχές Πέντσμπεργκ, Κόλμπερμοορ, Φραϊλάσινγκ, Εγκενφέλντεν και Ρέγκεν. Σωστικά συνεργεία βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία και στην Αυστρία άνοιξαν ήδη από την Παρασκευή, ελπίζοντας σε μια αποδοτικότερη χρονιά από την περσινή. Παρόλα αυτά η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είτε είναι αδύνατη είτε πραγματοποιείται με σοβαρές δυσκολίες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Τσούγκσπιτς έκλεισε, καθώς έχει διακοπεί η οδική και η σιδηροδρομική συγκοινωνία στην περιοχή. Για σήμερα (Κυριακή) πάντως στην περιοχή αναμένονται ιδανικές συνθήκες για σκι, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και οι αρμόδιοι ελπίζουν να καταφέρουν το συντομότερο να αποκαταστήσουν την πρόσβαση. Την ίδια ώρα ωστόσο η κρατιδιακή Υπηρεσία της Βαυαρίας για το Περιβάλλον προειδοποιεί για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων στις Βαυαρικές Άλπεις.

Σοβαρός κίνδυνος χιονοστιβάδων υπάρχει και σε ορεινές περιοχές της δυτικής Αυστρίας, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Χθες Σάββατο, 91 άτομα εγκλωβίστηκαν σε μπαρ στο Ντόρνμπριν του Φοράρλμπεργκ, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή. Στο Μούρταλ της Στυρίας περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Προβλήματα διαπιστώνονται και στη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Από την κακοκαιρία επηρεάζονται οδικές συγκοινωνίες, ενώ πολλές πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ ακυρώθηκαν, όπως και πολλά δρομολόγια τρένων μεταξύ Τιρόλου και Βαυαρίας. Οι αρχές της περιοχής συνιστούν να αποφεύγονται και εδώ οι μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider